Mentőcsomagot kapnak a horvát frankhitelesek is

Öt lépésből álló csomagot dolgoztak ki a svájci frankban eladósodott horvátországi ügyfeleknek a kereskedelmi bankok, a kormány és a Horvát Nemzeti Bank képviselői.
MTI-Eco, 2011. augusztus 12. péntek, 13:54
Fotó:

A mentőcsomag első lépéseként csökkentenék a svájci frankban felvett hitelek kamatait. Az érintettek ugyan még nem állapodtak meg, hogy milyen mértékben mérsékelnék a kamatot, de a zágrábi Jutarnji List című újság értesülése szerint 0,5 és 1,5 százalékpont közötti csökkentés valószínűsíthető, várhatóan egy százalékpont alatti lesz.

A csomag második lépéseként adót vetnének ki a bankok svájci frankban nyújtott hiteleinek aktívumára. Ennek az adónak a mértékében még nem sikerült megállapodni, azt azonban már tudni lehet, hogy az államkasszába így befolyt pénz szigorúan céleszközként lesz nyilvántartva.

A harmadik lépés keretében kidolgozzák a veszélyeztetett helyzetbe jutott adósok megsegítésének kritériumait. Csak azok részesülhetnek a mentőcsomagból, akik legfeljebb 100 000 eurót vettek fel, vagy annak megfelelő egyéb valutában adósodtak el, a hitelek törlesztésének határideje 20, vagy annál több év. Csak azok az adósok jöhetnek szóba, akik a felvett hitelből első ingatlanukat vásárolták meg, úgy, hogy a lakás, vagy lakóépület négyzetméterenként ára nem haladta meg az 1.900, de legfeljebb 2.000 eurónak megfelelő összeget.

Ezzel a megoldással el szeretnék kerülni azt, hogy a mentőcsomag egyaránt vonatkozzék azokra akik első otthonukhoz jutottak és azokra is akik fényűző ingatlanokra tettek szert  hitelből.

Horvátországban jelenleg 70 000 svájci frank alapú adóst tartanak nyilván és a fenti kritérium alapján a segítség 20-30 000  adósra szűkülne.

A Horvát Nemzeti Bank kormányzója bejelentette, hogy a svájci frankban felvett hiteleknél a frank árfolyamát 6 kunában rögzítették - ez 0,8 eurónak felel meg.

Mivel az adósok esetében a svájci frank árfolyamát 6 kunában rögzítették, a törlesztő részletek akkor sem csökkennek, ha történetesen 6 kuna alá csökkenne az alpesi valuta értéke.

A csomag negyedik lépésében azokon is segíteni szeretnének, akik nem feleltek meg a szociális kritériumok valamennyi pontjának. Az ő esetükben is fix árfolyam alapján számolnák ki a törlesztő részleteket, azzal, hogy a folyamatosan váltózó árfolyam különbözetet tartozásként könyvelnék el, amire kamatot számítanak fel, és ezt az összeget az adósok a törlesztések lejárata után fizetnék ki.

A horvát adósságtörlesztési modell ötödik lépéseként szabályt fogalmaznak meg, amely egyaránt érinti a svájci frank alapú és az egyéb valutában felvett hitelek törlesztését: ha egy nap történetesen az euró árfolyama kezdene szárnyalni, akkor az euróban eladósodott ügyfelek is számíthatnak a kuna és az euró közötti fix árfolyamra, illetve az állam közbelépésére.

A svájci frankban eladósodott horvát állampolgárok súlyos helyzetéről árulkodik, hogy végrehajtási eljárás miatt 150 000 bankszámlát zároltak, és az év első hat hónapjában 2.400 esetben volt adósságbehajtás. Az elkövetkező hetekben 930 esetben kerülnek árverésre ingóságok és ingatlanok, augusztus végéig pedig 76 házat, 15 lakást és 33 mezőgazdasági ingatlant vernek dobra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Setti, 2011.08.12 22:48

@GELI: Azt gondolom, hogy a magasabb árfolyam miatt a bankok többet nyernek a konverzión és a kezelési költségre is többet kapnak.
A kezelési költség, úgy tudom, általában min. 2% szokott lenni. Attól még nem mennének csődbe, ha ebből elengednének 1-et amíg ilyen magas az árfolyam.
Szerintem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.08.12 22:32

@Setti: igen, a kamatcsökkentés lehetősége jól hangzik, viszont ne felejtsük, a horvát jegybanki alapkamat lehet, h alacsonyabb, mint nálunk...és mint azt számtalanszor írtam, egy bank elsősorban a saját országának jegybankjától jut forráshoz, amire a mindenkori JB-i alapkamatot fizeti... ha kevesebbet kap a hitelestől, akkor bukik
amúgy meg az első lakást vásárlókat megmenteni kizárólag, na ez a lényeges momentum, amit itthon is bele kéne tenni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2011.08.12 22:08

Ez egy sokkal átgondoltabb akciótervnek tűnik,mint a miénk. Először is a CHF kamatcsökknetés, ami nálunk ugye szóba sem került.
Másodszor differenciálja az adósokat szociális helyzetükre tekintettel. Nem mindegy, hogy valaki első, és egy átlagos lakóingatlant vásárolt, vagy luxusvillát. Az árfolyamkülönbözetből származó gyűjtőszámlán felgyűlt összeg után csak annak kell kamatot fizetnie, akik nem felelnek meg a szociális kritériumoknak.
Ez egy sokkal korrektebb segélycsomag
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Setti, 2011.08.12 20:09

A kamatcsökkentés miért nem jut a kormányunk eszébe? Sokat jelentene és népszerű is lenne.
Persze nem a bankok szemében...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html