Ugyanakkor erős volt a decemberi export adat, ami 14,1 százalékos növekedést jelzett éves bázison, míg az import esetében 6 százalékos volt a bővülés.

Az éves jelentést tekintve, az export 7,9 százalékkal, míg az import 4,3 százalékkal emelkedett 2011-hez képest - tájékoztatott Cseng Jüe-seng a vám főhivatal szóvivője. Tavalyelőtt 22,5 százalékos volt a forgalom növekedése, a korábbi évhez képest.

Tavaly az Európai Unióval folytatott kereskedelem 3,7 százalékkal csökkent, míg az Egyesült Államokkal 8,5 százalékkal nőtt, az előző évhez képest. Ezzel Amerika lett a kínai termékek legnagyobb felvásárlója. Japán az ötödik helyre esett vissza a kétoldalú kereskedelem értékét tekintve; három év után először csökkent a forgalom a két ország között, 3,9 százalékkal.

Megfigyelők továbbra is úgy látják, a világ második gazdasága szeptember óta kezd magára találni és a korábbi hónapok lassabb ütemű növekedése után, gyorsulni kezdett. A közölt friss adatokra a sanghaji és a hongkongi tőzsde pozitívan reagált.

Azok a szakemberek, akik 2013-ban az amerikai gazdaság vártnál jobb teljesítményére számítanak és bíznak az Európai Unió stabilitásában, kedvezőbb exportkilátásokat vetítenek előre Kína számára. Mások még korainak tartják az effajta bizakodást, s egy újabb nehéz évet jósolnak az exportvállalatoknak.

A derűlátók véleményét igyekezett alátámasztani a kínai szóvivő, amikor ismertette azt a közelmúltbeli felmérést, amelyben 2000 kínai vállalat az idei első negyedévre növekvő megrendeléseket jelzett.