Mesés áron kelt el egy tízdolláros

Egy amerikai árverésen 705 ezer dollárért (158 millió forintért) kelt el egy XIX. századból származó, tízdolláros mormon arany pénzérme.
Inforádió, MTI, 2014. április 28. hétfő, 06:24
Fotó: Stockfresh

A dallasi székhelyű Heritage Auctions árverésén egy rendkívül ritka hétdarabos mormon pénzérme-kollekciót kínáltak eladásra. A pénzdarabok 1849-ben készültek, és összesen csaknem kétmillió dollárért cseréltek gazdát.

A tízdolláros aranyért 705 ezer dollárt fizetett egy magát megnevezni nem kívánó gyűjtő, egy húszdolláros érme pedig 558 dollárt (125 millió forintot) ért egy másik licitálónak a napokban lezajlott árverésen.

Az 1847-ben Utahba érkező mormon telepesek maguk készítettek arany pénzérméket kaliforniai aranyból, hogy az ország keleti területeiről vásárolni tudjanak. A tízdolláros aranypénzből csak 46 darab készült és alig néhány maradt fenn közülük - mondta el egy Salt Lake City-beli érmeszakértő. A pénzkészítéshez használt eszközük kezdetleges volt, ezért nem tudtak több érmét gyártani. A mormonok két-, öt-, tíz- és húszdolláros érméket nyomtak. Az érméken összekulcsolt kezek, egyenetlen betűk és számok szerepeltek. A gyűjtemény többi darabja 64 ezer és 235 ezer dollár közötti áron kelt el.

HOZZÁSZÓLÁSOK