Messze van még Amerika talpra állása

A recesszió mélyebb lesz az eddig vártnál.
NAPI Online, 2008. március 11. kedd, 09:21
Fotó:

Az Egyesült Államok gazdasági növekedése mindössze 0,3 százalékos lesz éves bázison a januártól júniusig tartó időszakban, ami fél százalékponttal alacsonyabb az eddigi becslések értékénél - áll a Bloomberg előrejelzésében, amely 62 közgazdász bevonásával készült. Az emelkedő üzemanyagárak, a munkahelyek számának csökkenése és a lakásárak esése visszafogja a lakossági költéseket és csökkenti a májusban életbelépő adócsökkentések hatását.

Az idei év teljes egészére vonatkozó előrejelzés szerint a gazdaság növekedése 1,4 százalékra zuhan, ami a leggyengébb adat a 2001 recesszió óta. Az első negyedévben a korábban becsült 0,5 százalék helyett 0,1 százalék lesz a bővülés mértéke. A második negyedévben pedig 0,5 százalék szerepel a korábbi 1 százalék helyett a felmérésben. A lakossági költések, amelyek fogyasztási oldalról a gazdaság kétharmadát teszik ki, mindössze 0,5 százalékkal emelkedhetnek szemben 2007 utolsó negyedévének 1,9 százalékával. A munkanélküliségi ráta pedig várhatóan 5,5 százalékra kúszik fel.

A felmérés úgy véli, hogy az egyre jobban elmélyülő hitelválság és a rogyadozó ingatlanpiac problémáinak orvoslására a Fed minden valószínűség szerint egy százalékponttal csökkenti az irányadó kamatot, amely 2 százalékos szinten marad egészen decemberig. Újabb gondot jelent, hogy a közgazdászok meglehetősen pesszimisták a gödörből való kilábalás ütemét illetően. A megkérdezett 42 közgazdász 50 százalék esélyt adott annak, hogy a recesszió várható a következő 12 hónapban. A vita csak arról van, hogy mennyire hosszú és mély lesz a válság.

A kereskedelmi mérleg hiánya januárban tovább bővült 59,5 milliárd dollárra a korábbi 58,8 milliárdról, miután a növekvő olajár szinte eltüntette a növekvő export kedvező eredményeit; a bővülő külföldi kereslet azonban segíti a növekedést.

HOZZÁSZÓLÁSOK