Mi lesz a nyári benzinárcsökkenéssel?

Újra emelkedő pályára állt az olajár azt követően, hogy az OPEC emelkedő exportjának hírére öt százalékkal esett múlt heti szintjéhez képest. A szakértők az emelkedő trend folytatódását várják, így elmaradhat az olaj olcsóbbá válásától remélt nyári benzinárcsökkenés.
Napi.hu, 2016. május 4. szerda, 19:36

Nincs az OPEC közelgő tanácskozásának asztalán olyan javaslat, amelynek értelmében befagyasztanák a kitermelést, hogy támaszt adjanak az alacsony olajáraknak - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásból. Az olajkartell tagállamai júniusban tartják kétévente esedékes kongresszusukat, amelytől korábban sokat vártak a szakértők.

Miután a múlt hónapban nem sikerült megállapodni az olajkitermelés szintjének befagyasztásáról, felmerült a lehetősége annak, hogy a nyár eleji OPEC-értekezleten hoznak ilyen döntést. A kísérlet azért vallott kudarcot, mert Szaúd-Arábia nem járul hozzá a plafon bevezetéséhez.

Rijád azt várta volna, hogy minden nagy olajtermelő részt vegyen a korlátozásban, ám Irán, amely elvesztett piaci pozíciói visszaszerzésére törekszik, nem hajlandó erre.

Hullámvasút

A Bloomberg egyik informátora azt mondta, hogy a piaci helyzet változása idejét múlttá tette a korlátozást, szerencsés esetben enélkül is emelkedő pályán maradhat az olajár. A fekete arany ára az év elején 2003 óta nem látott mélypontra esett, majd március-áprilisra magához tért.

Az elmúlt héten azonban újra csökkent, összesen öt százalékkal visszacsúszva, miután kiderült, hogy az OPEC növelte olajkivitelét.

Május első napjai azonban ismét áremelkedést hoztak: a londoni Brent közel egy dollárral, 46 dollár/hordó közelébe drágult szerdán, az észak-amerikai WTI több mint egy dollárral erősödve megközelítette a 45 dolláros szintet - írta a Reuters.

A fordulat mögött a kanadai Alberta államban pusztító erdőtűz áll, emiatt ugyanis kitelepítették a térség lakosságát, köztük a Suncor Energy olajhomok-kitermelő cég alkalmazottait.

Marad az emelkedés

A kereskedők úgy látják, hogy emiatt nem erősödik meg a túlkínálat annyira, mint amennyire korábban számítottak. Ennek ellenére továbbra is bőséges a piaci kínálat.

Az iraki, líbiai, nigériai és venezuelai kitermelési gondok miatt a szakértők arra számítanak, hogy kitart a most megindult áremelkedés, azaz az autósoknak bele kell nyugodniuk, hogy nem kapják olcsóbban a benzint nyári turistaútjaikon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.05.06 00:58

@Pegazus_a_borbarat: Ez vilagszintu jelenseg, ugyhogy megint egy jo nagy kapufat rugtal :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.05.05 20:46

@Rodent: Azért kerül annyiba, hogy ne kelljen bezárni a teljes kanadai olajipart. A finomításon (midstream) hoznak vissza valamennyit a kitermelés (upstream) veszteségeiből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.05.05 04:46

Valami nagyon csunya, globalis simliskedes van az olaj/benzin piacan.

Eloszor is az olaj dragul, mikozben a piacon tulkinalat van, a tarolok tele, a kitermelesek rekordon, a kereslet pedig csokken. Most azzal probaljak meg megmagyarazni az emelkedest, hogy kanadaban az egyik olajhomok kitermelo leallt ( Syncrude ) mikozben a tobbi ( Suncor, CNRL, Cenovus, Shell ) nem is erintett a tuzben ( a Shell is csak azert allitotta le a kitermelest, hogy az evakualt lakosoknak segitsenek es a sajat dolgozoiknak ne kelljen most visszamenni dolgozni ).
A vilag kitermelesehez kepest ez lepkefing.

A masik dolog pedig a benzin/dizel ar a kutakon. Miert kerul ugyan annyiba benzin 45 dollaros hordonkenti olajar mellett mint amennyi 80 dollar/hordo arnal volt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html