Mi lesz, ha beindul a pénzszivattyú?

A Nemzetközi Valutaalap világgazdasági kilátásokkal foglalkozó jelentése szerint a kelet-európai országokat érzékenyen érintheti, ha egyszer fordul a kocka, és a tőke elkezd kiáramlani.
NAPI Online, 2007. október 10. szerda, 14:37
Fotó:

A Financial Times honlapja által idézett dokumentum szerint érdekes különbségek fedezhetők fel a feltörekvő piacokra történő magántőke-beáramlás jelenlegi hulláma, valamint az ázsiai válsághoz vezető, a 90-es évek közepét jellemző hasonló folyamatok között. Az IMF szakértői úgy látják, a legtöbb feltörekvő gazdaság devizatartalékokat halmozott fel, és most jóval erősebb folyó fizetési mérleg pozícióban van. Ezek a megállapítások Kelet-Európára ugyanakkor nem vonatkoznak.

Az IMF jelentése aláhúzza: a régióban a feltörekvő országok közelmúltbeli történelmében példa nélküli szintű GDP-arányos tőkebeáramlás történt, aminek sajátossága, hogy a külső egyensúly romlásával járt együtt. A veszélyt az jelenti, ha a tőkeáramlás folyamata megfordul.

A Valutaalap szerint a devizák felértékelődését úgy lehet az infláció felpörgetése nélkül megakadályozni, hogy a kormányok az erős tőkebeáramlás idején is az állami kiadások visszafogására koncentrálnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK