Az első félévben a devizapozíciókból adódó nettó eredmény 5,1 milliárd svájci frank volt, amiből 1,3 milliárd svájci frank nyereség az aranykészletekből származott, míg 46 millió svájci frank nettó nyereség az alpesi devizapozíciókon képződött.

A jegybank közleményében megjegyzi, hogy az eredmény nagyban az arany, a devizaárfolyamok és a pénzpiaci fejlemények alakulásától függ, aminek következményeként az erőteljes volatilitás normálisnak tekinthetőm, így az éves eredményre vonatkozóan csak ideiglenes következtetést lehet levonni.

Az 5,1 milliárd svájci frankos devizapozíciókon keletkezett első féléves nettó eredmény főként a kamatnak, az osztalékbevételnek, valamint az árak növekedésének és a mintegy 5,5 milliárd svájci frankos tőkenyereségnek tudha be. Az árfolyamváltozáshoz köthető veszteségek az első félévben 0,3 milliárd svájci frank volt.

Az aranykészletek változatlanok voltak, az átértékelésből fakadó nyereség viszont 1,3 milliárd svájci frankot tett ki. (Az arannyal júniusvégén 48,687/kg árfolyamon kereskedtek).

Az SNB svájci frank pozíciókon elért nettó nyeresége 74 millió svájci frank volt, ami a hazai devizában denominált eszközök kamatbevételének és a rögzített árfolyamon elért nyereségének volt köszönhető és meghaladta a központi bank mintegy 25 millió svájci frankos repoügyletekből és kötvénykibocsátásokból adódó (SNB Bills) kiadásait.

Az év elejétől fogva az SNB mérlege 89 milliárd svájci frankkal 439 milliárd frankra nőtt. Csak a devizabefektetéseken 108 svájci frank profitja keletkezett a jegybanknak, ami elsősorban az euróval szembeni 1,20-as árfolyamlimit tarása miatti második negyedévben végrehajtott devizavásárlásoknak tudható be.