A svájci jegybank (SNB) az árfolyamkorlát vállalásával nem adta fel a monetáris politika további alakítását - jelentette ki Thomas Jordan, az SNB elnökhelyettese egy mai tanácskozáson. A minimális euróárfolyam tartása nem tévesztendő össze az árfolyamcél követésével - szögezte le. Az utóbbi a monetáris politika autonómiájának feladásával jár, míg az előbbi nem jelenti ezt, és az SNB a jövőben nem is szándékozik feladni a monetáris politikai irányításában élvezett szabadságát.

A monetáris politika független meghatározása a legalapvetőbb feltétele annak, hogy egy központi bank hosszabb távon meg tudjon felelni mandátumának - szögezte le. Az utóbbiról SNB honlapja azt írja, hogy a bank az árstabilitás mellett a gazdasági fejleményeket is figyelembe veszi döntései meghozatalakor - hívja fel a figyelmet a Bloomberg -, azaz nem csupán az a feladata, hogy kordában tartsa az inflációt. Ez további fejtegetésekre adott lehetőséget Jordannak.

Az árfolyam-stabilitás nem elég?

Miközben kötelességszerűen elutasította a kormányoknak azt a törekvését, hogy a túlzott költségvetési hiányból és adósságból fakadó problémáikat a jegybankokra hárítsák, pénznyomtatásra kényszerítve azokat, nem zengett ódákat az árfolyamgáttal kapcsolatban, és arra célzott, hogy többre lehet szükség, mint amit ez kínál. Ezt persze jegybankárhoz méltó ködös célzással tette.

Az SNB-nek határozott lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy korlátozza a svájci gazdaságot érő negatív hatásokat, és hogy megfeleljen mandátumának. A minimum árfolyam bevezetése az euróval szemben stabilizálta a helyzetet. Ezt akár úgy is érthetjük az 1,2-es korlát kijelölése óta kialakult 1,2014-1,2474 frank/eurós sávot nem tartják elég gyengének az exportérdekelt svájci vállalatok segítése szempontjából.

A főnök is ezt mondta

Philipp Hildebrand, az SNB elnöke az NZZ Sonntag lapnak adott vasárnapi interjújában kifejtette, hogy a jegybank kész további lépéseket tenni, ha a gazdasági kilátások és a deflációs folyamatok erre ösztönzik. Ezt a devizapiacok egyértelmű célzásnak vették arra, hogy a bank frank gyengülésére számít, azaz akár be is avatkozhat ennek érdekében. A svájci deviza ennek megfelelően hétfőn gyengült az euróval és más jelentős devizákkal szemben.