Milliárdokba kerül a demokrácia eltiprása

Elfelejtheti az uniós támogatást Belarusz a botrányos elnökválasztás után.
NAPI, 2010. december 21. kedd, 12:34
Fotó:

A többezres szétvert tüntetésekkel kísért vasárnapi fehéroroszországi elnökválsztás, amelynek nyomán 600 tiltakozót esetenként két évig terjedő, sőt néhány személy esetén 15 éves börtönbüntetésre ítéltek, dollármilliárdokban mérhető kárt is okoz az országnak - derül ki az AFP összefoglalójából. Belarusz elvesztheti az Európai Unió anyagi támogatását, illetve ismét jelentősen romolhat a viszonya az USA-val.

Az Európai Unió 3,5 milliárd dollár hitelt ígért az országot 1994 óta vezető, és a hét végén - a szovjet rendszereket idéző 90 százalékos részvétel mellett megtartott - választásokon győztes Alekszandr Likasenko államfőnek, ha a szavazás tiszta lesz. Ez nyilván nem jött össze: az elnök kilenc ellenfele közül hetet letartóztattak és ötöt közülük bántalmaztak. Legalább két jelöltet ismeretlen vádakkal a KGB egykori minszki központjában tartanak fogva.

A tüntetéseket szétverték, és zavargás keltésének büntette címen az említett igen súlyos büntetéseket szabták ki. Tucatnyi újságírót tartóztattak le, az AFP tudósítója például 17 órán át volt rács mögött. Az orosz újságíró-szövetség saját országa kormányától követeli, hogy gyakoroljon nyomást Minszkre az orosz újságírók elengedése érdekében.

Az EU és az USA a bebörtönözöttek és az ellenzéki vezetők elengedését követeli. A minszki vezetés egyedül Oroszországban bízhat, amellyel a szavazás előtt sikerült rendeznie minden gazdasági vitáját. Moszkva a választást és az azt követő eseményeket Fehéroroszország belügyének tekinti. Lukasenko egyébként - hogy, hogy nem - a szavazatok 80 százalékát kapta, legerősebb kihívója levesebb mint háromszázaléknyi bátor belorusz voksát gyűjtötte be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.12.21 12:45

Phühhh... no ezt a hitelfelvételt is megúszták !!! Végre valaki nem adósodik el és nem az imperialista karvalytőke irányítja az országot hanem egy jól bevált diktátor !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html