A következő hat hónapra vonatkozó várakozásokat tükröző üzletihangulat-index 8,9 pontra emelkedett az októberi 5,2 pontról. Tavaly novemberben nulla ponton állt az index, ez előző hónaphoz képest 18,3 pontot zuhant. Az aktuális üzleti környezet megítélését jelző mutató viszont romlott idén novemberben: 3,2 ponttal, 14,7 pontra esett vissza.

A mutató 0 pont feletti értéke a gazdasági kilátások javulását, 0 pont alatti értéke pedig romlását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb érték arra utal, hogy a felmérésben megkérdezett svájci pénzügyi elemzők véleménye kedvezőtlenebbé vált.

A Crédit Suisse által novemberben megkérdezett elemzők majdnem háromnegyede arra számít, hogy a svájci gazdaság helyzete nem változik a következő fél évben. Romlást csak 8,8 százalék vár, ami 4 százalékponttal kevesebb az előző havinál.

Optimisták az elemzők az euróövezet kilátásait illetően is: a hangulatindex 4,4 ponttal, 12,5 pontra emelkedett. Az Egyesült Államok esetében viszont jelentős a romlás: 16,4 ponttal, 18,7 pontra esett a mutató. Utóbbi egyik lehetséges magyarázata az, hogy a mintavétel épp a meglepetést okozó eredménnyel zárult amerikai elnökválasztás idején történt.

Folytatódott a növekvő inflációt jelző várakozások trendje: miután októberben 2011 májusa óta először az elemzők több mint fele mondta azt, hogy az árak növekedésére számít Svájcban, novemberben már közel 62 százalék jósolt áremelkedést. Javult a zürichi tőzsde kilátásainak megítélése: az előző havi 37 százalék után az elemzők 51,5 százaléka gondolta azt, hogy a következő hat hónap alatt emelkedni fog az irányadó tőzsdeindex (SMI).

A svájci felmérés eredményei nem okoztak meglepetést, mivel a ZEW kedden közzétett felmérése már azt mutatta, hogy a vártnál erősebben javult az üzleti hangulat Németországban is novemberben.