MNB: minden rendben

A Magyar Nemzeti Bank vezetőinek tanulmánya szerint az ország külső egyensúlyi többlete nemzetközi összehasonlításban is jelentős, és ez az előrejelzések alapján a következő években is fennmaradhat, fokozatosan csökkentve a gazdaság magas külső eladósodottságából adódó sérülékenységet.
MTI, 2013. október 25. péntek, 16:58
Fotó: Napi.hu

A Balog Ádám MNB-alelnök és Palotai Dániel, a jegybank ügyvezető igazgatója által készített tanulmány szerint összességében megállapítható, hogy a magyar gazdaságnak a válság előtti években mutatott erős külső forrásbevonásra épített növekedési modellje fenntarthatatlannak bizonyult. A magyar gazdaság esetében a fenntarthatatlan külső egyensúlyi pozíció korrekciója - súlyos reálgazdasági költségek mellett - az elmúlt években megtörtént.

A tanulmányban kiemelik: Magyarország számára az új növekedési modell legfontosabb tényezői lehetnek a fegyelmezett, alacsony hiány mellett elkötelezett fiskális politika fenntartása, illetve a hazai megtakarításokat hatékonyan kihelyező, versenyző banki, illetve pénzügyi közvetítő rendszer.

Emellett a külső forrásbevonásban a fogyasztás helyett a termelő-beruházások bővítésére építő fejlesztéspolitikára és a makroszintű kockázatokat megfelelően kezelő szabályozói politikára kell nagy hangsúlyt helyezni - állítják a jegybanki tanulmány szerzői.

HOZZÁSZÓLÁSOK