Moszkva leszámol a civil szervezetekkel

A moszkvai igazságügy-minisztérium a „külföldi ügynökök” listájára tette az egyik legtekintélyesebb civil szervezetet, amely aktívan küzd a sajtószabadság védelméért.
Barabás T. János, 2015. november 26. csütörtök, 13:07
Fotó: Reuters

A nagy nemzetközi tiszteletnek örvendő Glasnost Defense Foundation is felkerült arra a már közel százas listára, amely a külföldi ügynöknek minősített oroszországi civil szervezetek (NGO) nevét tartalmazza. Az igazságügyi minisztérium indoklásként csak annyit közölt, hogy a döntés egy, a szervezetnél végrehajtott rajtaütésszerű ellenőrzés eredménye.

A törvény értelmében minden olyan NGO-nak, amely külföldről kap anyagi támogatást, külföldi ügynökként kell regisztráltatnia magát - a szervezetek jelentős része nem volt hajlandó magát kémként megbélyegezni, inkább elhagyta az országot, mások maradtak, és megpróbálnak jogi úton lehetőséget kiharcolni maguknak tevékenységük folytatásához.

A Glasnost Defense Foundation 1991-ben alakult a sajtószabadság védelmére és ezen keresztül az oroszországi demokrácia fejlődésének elősegítésére. Vezetői Szergej Kovaljov volt parlamenti képviselő, egykori politikai fogoly, Andrej Szaharov munkatársa az ellenzéki mozgalomban, valamint Alekszej Szimonov neves író és filmrendező.

Az EBESZ keményen elítélte a Glasnost elleni támadást, amely 25 éve fáradhatatlanul dolgozik az orosz újságírók jogainak kiszélesítésén és védelmén. Az alapítvány népszerűségét a hatóságok szemében nyilván nem növelték az olyan leleplezései, mint hogy az elmúlt 15 évben 150 újságírót gyilkoltak meg Oroszországban. A hatóságok igyekeznek figyelmen kívül hagyni az újságírók ellen elkövetett bűncselekményeket, viszont képtelenül megnehezítik a munkájukat azzal, hogy bűncselekménynek minősítették át a rágalmazást, ennek segítségével formálisan törvényesen téve tönkre független médiumok sorát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antisoros, 2015.11.26 16:46

...kamu szervezetek ,egy céljuk van a profitot kivonni a perifériákról a centrum felé ...ki velük ,innen is !!drogos háttérhatalmi bagázsok !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.26 14:51

@ptiszai:

Nem csak a komcsik lopnak.

Az újbolsevikok inkább, akik újgazdanak "álcázzák" magukat.

Én várok egy szép, nagy nemzeti kisajátításra és lefoglalásra.

Eljön az idő, amikor a belvárosi szállodás, összeférhetőségében legendás Giró-Szász, a Mészaros-Mészáros és a többi visszacsorgatós vagyona hirteln elfogy, mint a volt ukrán elnöké.

Putyin vagyonának ( a lányáénak is ) ez lesz a sorsa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2015.11.26 13:59

Orbán is elkezdte.
Illibcsik.
Putyin a világ egyik leggazdagabb embere.
Komcsik lopnak és a kiszesek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html