Mr. Végzet megszólalt: katasztrófa lesz a vége így is, úgy is

Akármit tesznek a világ legnagyobb jegybankjai, mindenképpen katasztrófával végződő útra terelhetik a világgazdaságot - véli Nouriel Roubini, aki a Mr. Végzet nevet azzal érdemelte ki, hogy megjósolta a pénzügyi válság kirobbanását.
Napi.hu, 2013. november 7. csütörtök, 19:20
Fotó: Napi.hu

Feloldhatatlan dilemma elé kerültek a világ legnagyobb jegybankjainak vezetői - állítja Nouriel Roubini New York-i sztár közgazdász. A pénzügyi válság után úgynevezett szokatlan módszerek alkalmazásába kezdtek: nullára vagy nulla közelébe vitték le az alapkamatot, továbbá kötvényvásárlásokkal bővítik a pénzkínálatot abban a reményben, hogy lendületbe hozhatják országaik gazdaságát.

A fellendülés mindezek hatására szerencsésen elindult, ám nem beszélhetünk tempós növekedésről és a gazdaság nem bővül eléggé ahhoz, hogy látványosan mérsékelje a munkanélküliséget. A félsiker enyhén szólva nehéz helyzetbe hozza a döntéshozókat - derült ki Roubini helyzetértékeléséből.

Egyszerű dilemma

A meglehetősen rút alternatíva ma így fest: vagy kivégzik az éppen hogy csak elkezdődött kilábalást, vagy újabb pénzügyi buborék felfúvódását, és ezzel a 2008-2009-es válság visszatérését kockáztatják. Ha csírájában el akarják fojtani az utóbbi veszélyét, amit nem tehetnek másként, mint hogy szigorítják a hitelfeltételeket, akkor átterelik a pénzt a kötvénypiacokra, és kivégzik a fellendülést.

Ha halogatják a kamatemelést és a monetáris enyhítés visszavonását, akkor azt kockáztatják, hogy a pénzbőség túlpörgetheti az értékpapírpiacokat, amelyek végül összeomolhatnak, súlyos recesszióba taszítva a világgazdaságot. Ennek előjele lehet, hogy piacra öntött pénz nem jutott tovább a gazdaságba, hanem megmaradt a bankokban. Az ingyen forrással játszanak a pénzintézetek: egyebek mellett a kamatkülönbözőségek kihasználását célzó úgynevezett carry trade üzleteket kötnek, amelyek gyöngyöző buborékokként lepik el a pénzpiacokat.

Szovjet tervezés

Újabb nagy válság lehet tehát a történet vége, akármit tesznek az illetékesek, kivéve, ha a világ bankrendszerének kockázatait mérsékelni hivatott intézkedések, amelyeket a közgazdászok makroprudenciális szabályozásnak neveznek, nem fékezik meg a bankok profitéhségtől vezérelt túlzott kockázatvállalását - teszi hozzá a Mr. Végzetnek csúfolt pénzpiaci guru.

Ezzel azonban gondok lehetnek. A Bázel III néven ismert követelmények, amelyeket éppen a pénzügyi válság hatására fogadott el a svájci Bázelben ülésező bankfelügyeleti bizottság, nem feltétlenül működnek majd a tervekkel összhangban - idézte Gerard Capriót, a Williams College professzorát a MarketWatch.

Caprio egy nemrégiben tartott Fed-konferencián a Szovjetunióban folytatott tervgazdálkodáshoz hasonlította a bázeli szabályrendszert, mondván: ahhoz hasonlóan ez is olyan bonyolult útvesztő elé állította a végrehajtásra hivatott szervezeteket, hogy azok végső soron nem képesek megfelelni az elvárásoknak.

Csiki-csuki

Az egyik aggodalomra okot adó körülmény, amely nem kap elég figyelmet, az az, hogy a rendszer belső felépítése olyan összetett, hogy senki sem lehet képes működésének ellenőrzésére. Szerintem ez nem fér össze a demokrácia alapelveivel - fogalmazott Caprio. Megjegyzései ugyan nagy tapsot kaptak a konferencián, ám javaslatait már kisebb lelkesedés fogadta.

Szerinte be kellene szüntetni az értékpapírok kockázat szerinti súlyozását - hogy erősítsék a vásárlók felelősségét és kockázatvállalását -  és végleg meg kellene szüntetni a bankárok jutalmazását a nagy rizikó vállalásával elérhető nagy haszonért. Emellett fel kellene állítani egy független testületet azzal a feladattal, hogy jelezze a rendszerszintű kockázatok kialakulását, illetve azt, hogy a felügyeleti hatóságok hogyan kezelik ezeket. A Fed-tanácskozás résztvevői szerint ezeket az intézkedéseket nehéz lenne elfogadtatni a piac szereplőivel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2013.11.09 18:57

@Blama: Na látod ezért osztogatják a hiteleket a fogyasztóknak, hogy megvegyék azt a sok felesleges kacatot... már rég becsukhattak volna a gyárak ha rozsdamentes acélbol gyáranák az autókat, azokat igenis ki kell dobni pár év múlva és felesleges fejlesztésekkel tarkítva kell kihozni a legújabb modellt, hogy valaki hitelből persze megvegye..

A profitok persze egy szük réteg zsbében landolnak, a baj ezzel az, hogy nem költik el azaz kiszürik a pénzt a rendszerből, helyette nyomtatnak másikat...

Hogy ez meddig mehet ??? nos nem túl sokáig .. a világ egy totális ökológiai összeomlás felé halad, ami sokmindent el fog majd söpörni, a kapitalizmust, a túlszaporodott 10 milliárd ember zömét vagy akár azegészét stb... eléggé sötét a kép..a fogyasztói, szénalapú társadalomnak vége lesz, csak azt nem tudjuk, hogy mikor és utána mi lesz ha lesz..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

radios, 2013.11.09 18:46

@Blama: orbanisztánban élünk, itt nincsen termelés, csak az a rohadt autógyártás, meg Kínai behozatal, ma már minden az, onnan jön, a bicikli gumi, a Black&Decker gépek,az adapterek, elektronikai cikkek, cipő ruhák, stb,
Így nem fog fellendülni a gazdaság,a vezírnek, és imádott kormányunknak csak az a lényeg, hogy dolgozzon 100ezerrel több ember, mint 3-4évvel ezelőtt, az se baj ha közmunkát végez, télen 4hónapig, nyáron meg 2-3hónaposat, aztán irány a munkaügyi kp. segély nuku, 1héten belül újra behívják közmunkázni,
Igaz ebből megélni nem lehet, és nem vezet vissza a nyílt munkaerőpiacra sem, mint ahogy azt a közfoglalkoztatásért felelős Comba S.államtitkár et. szokta mondogatni.
Élni nem hagynak minket, csak nyomorogni, meg éhezni, élj meg havi 49ez,ft.ból, ha nincs normális munkahelyed, és ha nem vagy fideSS- közeli cég, vagy vállalkozó haver.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

newyork12, 2013.11.09 18:24

@Mecsabesz: Nem felejtettem el csak nem emlitettem. Tobb mint a 80%-a speculacioba, tozsdere megy. Az is a spekulansok csak 1%-hoz. Tegnap is hogy az itteni tozsde uj csucsot er el (a Dow) sokan ugy kezdik nezni az egeszet mint egy krimit. Mi lesz ennek a vege? Sok kisember megegette magat a 2000-ben tortent zuheban. Akkor fofeppen azok veszitettek. Azok egy resze ma ovatosabb lett. Sokan visszont nagyon belebatorodtak. A nagy spekulansok ugy erzik, hogy a jacma meg folytatodhat mivel a FED mindenaron probal elkerulni egy "krach"-ot. Kerdes hogy az akarat eleg lesz-e.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.11.09 14:57

@lomb: Mi jön "holnapután"?
-Lenin kép,szobor van otthon???Mert akkor nagy baj már nem lehet ....
És akkor komolyan.Feudalizmus-kapitalizmus jön,ami később átalakul rabszolgatartó kapitalizmusba.Mindkettő csirái már itt van körülöttünk,nyisd ki a szemed!Egyikben sem kell semmit elosztani,csak beszedni az adót,elvenni,és jó napot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2013.11.09 14:49

Leher, hogy a modern kapitalizmus végnapjait éljük át?

Az elosztási válság megmutatta a mindenható "piac" óriási hiányosságait!

Mi jön "holnapután"?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html