Gyors intézkedéseket sürgetnek tudósok - az egészségünk a tét

A klímaváltozás közvetlen és közvetett egészségügyi kockázatokkal jár: ilyen a hőség és a légszennyezés miatti elhalálozás, a nyugat-nílusi és a dengue-láz vagy a rendkívül allergén parlagfű további terjedése, de az is, hogy hőhullámok idején még aludni sem lehet rendesen. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) javaslatokkal állt elő a "Mit lehet tenni?"-re válaszolva.
Szabó M. István, 2019. június 4. kedd, 10:27
Fotó: Getty Images

Ha az üvegházgáz-kibocsátás a jövőben a mai trendek szerint alakul, az évszázad végére több mint 3 Celsius-fokkal magasabb lesz az átlaghőmérséklet, mint amennyi az iparosodás előtt volt - írta közleményében az MTA. A melegedés jóval inkább érezhető lesz a szárazföldön, mint az óceánon. Európában az arktiszi és a mediterrán térség a legsérülékenyebb a klímaváltozás szempontjából, de a hatások és következmények az egész kontinenst érintik. A klímaváltozás már most negatívan érinti néhány vidéken az európai mezőgazdaságot.

Hőstressz és hősziget keseríti meg életünket

Milyen hatást gyakorolnak a fenti változások mindannyiunk egészségére? Erről adott ki jelentést a legfrissebb szakirodalmat összegezve az EASAC. A hőhullámok (és a szélsőségesebb időjárás miatt az elhúzódó kemény fagyok) közvetlenül és elsősorban az időseket, a betegeket, a gyermekeket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kórházban fekvő vagy otthon ápolt embereket érintik. A kockázatokat fokozza a társadalmak elöregedése és a bővülő nagyvárosokban erősödő városi hősziget-jelenség. A hőstresszt a magas páratartalom is erősíti. A hőség emellett zavarja az alvást, a dehidratáció fokozza a vesekő kialakulásának kockázatát, rontja a kognitív és fizikai képességeket.

Az emberiség körülbelül 30 százaléka már jelenleg is olyan vidékeken él, ahol a napi felszíni hőmérséklet és a relatív nedvesség növeli a halálozási rátát. Amennyiben drasztikusan csökkentjük az üvegházgáz-kibocsátást, 2100-ra akkor is 48 százalékra nő az ilyen kedvezőtlen környezetben élők aránya. Amennyiben pedig fokozzuk üvegházgáz-kibocsátást, az emberiség háromnegyede, 74 százaléka fog ilyen vidékeken élni a század végén.

A legfontosabb a klíma stabilizálása

Az EASAC elemzése szerint a legfontosabb a klíma stabilizálása és az üvegházgáz-kibocsátás korlátozása. A kutatók szerint a megoldások elérhetők, és nagyon sokat lehet tenni már a mai tudásunk alapján is, azonban mindehhez politikai akarat szükséges.

Az EASAC megoldási javaslatai:

  • A "szénmentes" gazdaság kiépítésével több százezer olyan korai halálozás lenne elkerülhető, amelyek mögött a légszennyezés áll. A fosszilis tüzelőanyagok felhasználása nemcsak szén-dioxid, hanem szállópor- és ózonkibocsátást is eredményez. A dekarbonizáció előnye, hogy egyszerre segítené a klíma védelmét és a közegészségügyi célok megvalósítását.
  • Az egészségesebb, fenntarthatóbb táplálkozás az üvegházgáz-kibocsátást is csökkenti. Ha csökken a vöröshús-fogyasztás, akkor az élelmiszer-ellátás (a földektől a konyháig) teljes üvegházgáz-kibocsátása akár 40 százalékkal is csökkenne, mert kevesebb szántóra, legelőre és vízre lenne szükség. Az EASAC több zöldség-gyümölcs fogyasztást javasol. Mindez csökkentené a vörös hússal kapcsolatba hozott szív- és érrendszeri megbetegedések (például az agyi érkatasztrófa) kockázatát.
  • A klímavédelem egyben a fertőző betegségek terjedésének korlátozását is jelenti. A melegedő klíma miatt Európában új betegséghordozók jelennek meg. Ilyen az ázsiai tigrisszúnyog, amely számos vírus: az agyvelőgyulladás, a Chikungunya-láz, a dengue-láz, a nyugat-nílusi láz, a sárgaláz vírusa és a Zika-vírus hordozója. A klímaváltozás a gyakoribb villámárvizek, áradások miatt fokozza az élelmiszer- és ivóvízfertőzések kockázatát is.
  • Ha bizonyítékokat szolgáltatunk arra, milyen egészségügyi hatásai vannak a klímavédelmi intézkedéseknek, akkor ez elősegítheti a gyors üvegházgáz-csökkentést is. A jelentés megállapítja: a klímaváltozás közegészségügyi hatásai nem igazán jelennek meg az uniós szakpolitikákban. Az EASAC szerint életbevágó fellépni a klímaváltozás okairól és következményeiről keringő téves információk ellen, mert a hamis hírek aláássák a klímavédelmi intézkedések mögötti politikai akaratot.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2019.06.06 09:14

A klíma változásért döntő részben az ember felel !! Meg kell szüntetni a kiváltó okot , és helyre áll a rend !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fejlodes, 2019.06.05 16:16

A jelenlegi klímaváltozásért elsősorban az ember felelős.
Ideje lenne komolyan venni a globális problémákat mert ha nem kezdjük el minél hamarabb kezelni őket bajok lesznek. Az egyik nagy probléma a klímaváltozás, amit Trump tagad, így az USA jelenleg kevésbé foglalkozik a helyzettel. Pedig a tudósok véleménye egyértelmű, az IPCC jelentése szerint is a klímaváltozás nagy részéért nagy bizonyossággal az ember felelős, főleg az üvegházgázok (GHG) nagy kibocsátása miatt, ahova a szén-dioxid is tartozik. Az üvegházhatás miatt a Föld levegője és az óceánok átlaghőmérséklete folyamatosan növekszik, az időjárás egyre szélsőségesebb, az éghajlat és az élőhelyek megváltoznak. A klímaváltozás mellett másik nagy probléma a környezet szennyezése. Az ember szennyezi a vizet, levegőt, földet és az élővilágot: növényeket és állatokat is, ami erősen visszahat az emberek egészségére illetve betegségeire is. Hosszú távon tehát csökkenteni kell a környezetszennyezést és a klímaváltozás negatív hatásait saját túlélésünk érdekében. Olcsóbb és az egyetlen megoldás most (illetve minél hamarabb) cselekedni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.06.04 11:06

A klimavaltozasnak asztronomiai, termeszeti okai vannak, nem pedig emberi. Egyetlen vulkankitores tobb CO2-t nyom a levegobe, mint a vilag osszes autoja egy ev alatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html