Megvan a nejlonszatyrok gyilkosa

Férgek segíthetnek véget vetni a műanyagszennyezésnek: a tudósok egyre többet tudnak a különleges élőlényekről, amelyek a műanyagot is megeszik. Azért még van velük egy probléma.
Csernátony Csaba, 2020. március 6. péntek, 12:26
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Hernyók segíthetnek az egyre halmozódó műanyagszemét elleni harcban, az állatok ugyanis át tudják rágni magukat a műanyagon - írja a CNN.

A viaszmoly-férgek 2017-ben kerültek reflektorfénybe, amikor a kutatók felfedezték, hogy a hernyók segíthetnek megoldani a világ egyik sürgető környezetvédelmi problémáját. A szakemberek most arra jöttek rá, hogyan képesek erre az élőlények, a megoldást pedig a lárvák bélbaktériumai jelentik.

Christophe LeMoine, a kanadai Brandon Egyetem professzora szerint a viaszféregnek olyan bélmikróbái vannak, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy lebontsák a műanyagot. A folyamathoz azonban az élőlényre és a bélbaktériumaira is szükség van.

Kártevőből lett a hős

A féreg különleges képességére egyébként egy spanyol méhész és tudós jött rá véletlenül. A viaszmolyférgek ugyanis megeszik a méhviaszt, a méhész pedig a méhkasokból egy műanyag zacskóba tette a kártevőket, amelyek lyukakat rágtak abba.

Christophe LeMoine szerint a férgek természetesen nem oldják meg azonnal a világ hulladékproblémáját, még kutatásokra van szükség mielőtt nagyobb léptékben is be lehetne vetni őket. Az egyik kezelendő probléma, hogy a hernyók mérgező anyagokat választanak ki a műanyag evése közben.

Ahogy a Buksza - a Napi.hu szerkesztőségi blogja - már megírta, a műanyagkrízis megoldására rengeteg kreatív megoldási kísérlet létezik: Lucy Hughes, brit dizájner egy MarineTex névre hallgató anyaggal rukkolt elő, ami a halfeldolgozás során keletkező melléktermékekből készült anyaggal váltaná ki az egyszer használatos műanyagot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.03.07 01:31

Hojjé!
Nobel-díjas leszek.
Felfedeztem a szekrényemben, hogy egy régóta ott felejtett száraztészta nejlon zacskóján a lisztmoly lyukakat rágott!
Gondolom valami spéci mutációk.
Be is fogom őket, odaadom a kutatóknak.
Végre a környezetért is tehetek valamit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.06 23:47

Betiltani a műanyag zsacskókat! 30 évvel ezelőtt valahogy megvoltunk nélkülük, mint a "fejlett" Nyugat többi "áldása" nélkül is! Nem nyitottunk cukrászdát Bécsben, nem jött el a nyugati Kánaán, csak a nyugat sz@ra hozzánk! Alaposan rászedtek bennünket, ostoba birkákat, ismét! Ki az EU-ból, vihetik a kalandparkjaikat meg a buzifölvonulásaikat is!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.06 20:13

Helyes, jó hír. Én ugyan minimum hónapokig használok egy műanyag szatyrot, és utána is szigorúan a szelektív gyűjtőbe dobom, de például a féleszű norvégok minden egyes vásárláshoz új zsacskót vesznek a pénztárnál, mert lusták otthonról vinni, az eltunyult, elhülyített idióták.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html