A termelők érdekképviseleti szervezete (LTO) és a kormány közti vitát az mérgesítette el, hogy a szociális minisztérium a szabályok szigorítását kezdte szorgalmazni. A tárca jogszabálytervezete szerint júliustól csak rendkívüli esetben kaphatnak munkavállalási engedélyt bolgár és román állampolgárok. A minisztérium célja az, hogy több holland munkanélkülit alkalmazzanak a mezőgazdaságban.

A jelenleg is érvényben lévő korlátozások ellenére évente nagyjából 2 ezer román dolgozik idénymunkásként a mezőgazdaságban legálisan, ami a szociális tárca szerint a munkanélküliség emelkedéshez vezetett. Az LTO szerint azonban a szezon kellős közepén változó szabályok miatt veszélybe kerülhet a már megkötött szállítási szerződések teljesítése, különösen a zöldség- és gyümölcstermelőket sújthatja a hirtelen keletkező munkaerőhiány. A szervezet hétfőn közölte, hogy beperli Henk Kamp szociális minisztert, ha nem áll el a bolgár és a román idénymunkások munkavállalását tovább korlátozó tervektől.

A román külügyminisztérium is megszólalt az ügyben, közleménye szerint "a szabad munkavállalás nem okoz zavart az érintett munkaerőpiacon, éppen ellenkezőleg, hozzájárul a gazdasági növekedéshez".

Az Európai Unióhoz 2007-ben csatlakozott Bulgária és Románia polgáraira 10 uniós tagállamban munkavállalási korlátozások vonatkoznak egészen 2014-ig. A 21 millió román állampolgár közül 2,8 milliónak, a teljes népesség több mint 13 százalékának nincs munkája. A 7,3 milliós Bulgáriában a lakosság 16 százalékának, 1,07 millió embernek nincs állása. Hollandiában a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék, ami az uniós átlag felét sem éri el.