Nagy a helyezkedés az olasz baloldalon

Három jelölt közül választhatják meg az olasz Demokrata Párt (PD) új főtitkárát a balközép párt szavazói a vasárnapi előválasztásokon, az új főtitkár a 2018-ban lemondott Matteo Renzit követi a PD-élén.
Domokos László, 2019. március 3. vasárnap, 07:30
Fotó: Reuters

A párt hagyományosan a választók és szimpatizánsok voksa alapján jelölik ki a jelenleg 18,5 százalékos támogatottsággal bíró PD új főtitkárát, akit azután a március 17-i pártkongresszuson iktatnak be.

Vasárnap reggel nyolc órától este nyolcig Olaszország mintegy 7000 pontján lehet szavazni a párt irodáiban, illetve az utcákon és tereken felállított standokon - írta az MTI.

Mindhárom jelölt a párt baloldali szárnyát képviseli: a 40 éves Maurizio Martina 2018-tól ideiglenes főtitkárként vezette a pártot egészen tavaly novemberig, korábban a Renzi- és Gentiloni-kormány agrárminisztere volt.

Az 54 éves Nicola Zingaretti 2008-tól Róma megye, 2013 óta Lazio tartomány elnöki tisztségét töltötte be.

Az 58 éves Roberto Giacchetti pedig a 2018-ban lemondott volt főtitkár, Matteo Renzi emberének számít.

A résztvevők szavaznak a főtitkárjelöltek vezette listákra is, ezekről kerül majd ki a PD új országos választmányának ezer tagja. A párt reményei szerint legalább egymillióan adják majd le voksukat. Az eredményeket vasárnap este 8 óra után teszik közzé.

HOZZÁSZÓLÁSOK