Nagy az öröm a németeknél

A várakozásokra rácáfolva, 16 éves csúcsra emelkedett Németországban a GfK piackutató intézet júniusra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe, amely 10,4 pontra, 2001 októbere óta a legmagasabb szintre emelkedett a májusi 10,2 pontról.
Domokos László, 2017. május 24. szerda, 09:10
Fotó: Pixabay

Elemzők a májusival megegyező értéket vártak júniusra.

A felmérés szerint a németek a gazdasági kondíciók javulását tapasztalják, amelynek májusra vonatkozó megítélése 34,8 pontot, kétéves csúcsot ért el. A mutató sorban egymás után három hónapban emelkedett.

A német lakosok jövedelmük alakulásával szembeni várakozásait számszerűsítő mutató egy ponttal emelkedett májusban az előző havihoz képest és 58,5 pontot ért el. Ennél magasabb értéken legutóbb 2016 júniusában állt a mutató, 59,6 ponton.

Csökkenést csak a lakosság költekezési hajlandóságát számszerűsítő index mutatott májusban: az előző haviról 4,5 ponttal, 55,7 pontra csökkent, de még így is történelmi csúcs közelében tartózkodik.

A GfK előrejelzése szerint a lakossági fogyasztás reálértéken az idén 1,5 százalékkal emelkedik, és ezzel nagyban hozzájárul majd a GDP-növekedéshez - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK