Nagy fordulat előtt a Fed

Az egyszeri és masszív amerikai kötvényvásárlás helyett új módon próbálna pénzt fecskendezni az amerikai pénzügyi rendszerbe a Fed: azt fontolgatják, hogy kisebb mértékű, ám folyamatos kötvényvásárlásokkal igazítanának ki - írja a Wall Street Journal.
Kasnyik Márton, 2010. szeptember 28. kedd, 08:26
Fotó:

A WSJ értesülései szerint a Fed igazgatótanácsa még nem döntött az ügyben, ám a múlt héten jelzett "új intézkedésekre való felkészültség" többek között az államkötvény-vásárlások új megközelítésére is utalhatott.

A nullához közeli kamatláb mellett is stagnáló amerikai gazdaság élénkítéséhez új módokat próbálnak találni a jegybank szerepet betöltő Fedben, és a 2009 nyári hatalmas, a pénzpiacok sokkolását célzó 1700 milliárd dolláros kötvényvásárlást utólag sikeresnek tartják az amerikai monetáris politika irányítói.

A jelenlegi helyzetben azonban ennek megismétlését kockázatosnak és szükségtelennek tartanák, azoban egyes Fed-tagok újra elkötelezetté váltak a monetáris lazítás - tehát a kötvényvásárlások folytatása - iránt, annak ellenére, hogy néhány hónapja még a Fed portfóliójának csökkentése lett volna a cél.

A piacok szerint azonban határozott lépésekre készül a Fed, a Goldman Sachs elemzői szerint például akár ezermilliárd dollár értékben is vásárolhatnak értékpapírokat - ez becslésük szerint egy újabb 0,25 százalékos kamatcsökkentés hatásával érne fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK