Nagyon jó év lesz 2016 - Ez lesz a fizetésekkel

Évek óta nem látott mértékben nőhetnek jövőre a reálbérek világszerte - derül ki a Hay Group legújabb felméréséből.
Napi.hu, 2015. december 10. csütörtök, 08:37
Fotó: Napi.hu

Világszerte átlagosan 2,5 százalékkal növekednek 2016-ben a reálbérek, ilyen magas értékre hosszú ideje nem volt példa. Ez magas emeléseknek és a rekordalacsony inflációnak egyaránt köszönhető - adta hírül a Hay Group menedzsment tanácsadó cég elemzése. Akárcsak idén, Magyarország jövőre sem marad el ettől, átlagosan 2,4 százalékkal emelkednek majd a reálbérek.

Európa jobban teljesít

Alig valamivel a globális átlag alatt teljesít Európa, ahol a 2,8 százalékos átlagos emeléshez 0,5 százalékos infláció társul. Ezen belül Nyugat-Európában 2 százalékos, míg Kelet-Európában 2,9 százalékos reálbéremelésre van kilátás jövőre, a magyarországi bérek vásárlóerejének növekedése e kettő között helyezkedik majd el.

Pozitív kilátásokkal számolhat a három nagy európai gazdaság, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország is. Ez utóbbiban például a globális átlag fölötti, 2,7 százalékos reálbér növekedés lesz 2016-ban. Különleges Görögország helyzete, ahol a gazdasági nehézségek ellenére 2 százalékos béremelés lesz jövőre, viszont ehhez 1,3 százalékos defláció társul, és így az ottani dolgozók kiugróan magas, 3,4 százalékos reálbér-növekedéssel számolhatnak.

Magyarországon bár a válság éveihez képest tényleg beindult a munkavállalók vásárlóerejének növekedése, de mivel ez szinte teljesen összhangban van a fejlett gazdaságok dinamikájával, ezért a "nyugathoz" történő felzárkózás még nem kezdődött el - állapították meg a Hay Group szakértői.

Ázsia és Amerika dübörög

A kínai gazdaság lassulása ellenére még mindig Ázsiában lesz tapasztalható az összes kontinens közül a legmagasabb, 4,2 százalékos reálbér-dinamika. Ez egyszerre köszönhető a képzett munkások iránti folyamatos igénynek és az egyre izmosodó középosztály növekvő fogyasztásának.

A pörgésben lévő amerikai munkaerőpiacon is beindult a bérek emelkedése: a rendkívül alacsony, 0,3 százalékos infláció 2,7 százalékos reálbér-növekedést tesz lehetővé. A vásárlóerő ilyen mértékű növekedése pedig várhatóan tovább élénki az amúgy is jelentős belső piacot és fogyasztást.

Most lesz rossz Venezuelában élni

A gazdasági zavarokkal tarkított Latin-Amerikában hiába lesz két számjegyű béremelés, ezt teljesen kioltja majd a még ennél is magasabb infláció. A legrosszabb helyzet Venezuelában várható, ahol a dolgozók bérük 53 százalékos értékvesztésével számolhatnak jövőre.

Kérjük, vegye figyelembe: a tanulmányt a ½ készítette, nem a ½Hay½ vagy ½Hays½ cégek, akik különálló és a vállalathoz nem kapcsolódó szervezetek.

Az adatok a Hay Group PayNet adatbázisából származnak, ami több, mint 110 ország 24 ezer szervezetének, 20 millió munkavállalójának adatait tartalmazza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2015.12.10 21:01

tegyük hozzá az egészhez, hogy a felmérések szerint a 4% alatti reálbéremelést az emberek nem is érzékelik. egész egyszerűen kevés ahhoz, hogy azt mondják, hogy ebben az évben jobban élek, mint tavaly.

amúgy szerintem sokkal praktikusabb munkahelyet váltani, mint az évenkénti fizetésemelést várni. jóval gyorsabban lehet magasabb fizetési kategóriát elérni, az ember is többet lát a szakterületéből, más eszközöket használnak, más rendszer szerint dolgoznak, növekszik a tapasztalat is. nem szabad ész nélkül váltani, 3 évente érdemes körbenézni a piacon...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hoher, 2015.12.10 18:03

Kie?mert en 4 eve nem kaptam beremelest. Akkor mennyi az annyi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2015.12.10 13:35

Sikerült olvashatatlanná tenni a lapot, és kiirtani a hozzászólásokat az érdektelen
és hajbókoló cikkeikkel, meg az előző hozzászólások láthatatlanok, a rendszerváltás előtti népszabadság hozzáállást sikerült megütni, a közönség véleménye érdektelen, egy ember kormányoz a legjobban, senki ne zavarja köreit, mert mindenki hülye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

palm, 2015.12.10 12:46

Azért ettől az állítólagos 2% körüli emelkedéstől nem kéne annyire elájulni. Azzal mi a helyzet, hogy Magyarországon még mindig átlagosan csak 1/3-1/5-e a fizetés Ny-Euhoz képest?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html