Nagyon megjárhatják az oroszok

Az alacsony olajár és a nyugati szankciók okozta gazdasági bajok elől a kínai piac felé menekülő Oroszország nagyon megjárhatja, ha az ázsiai óriás gazdasága komolyan lelassul. Ez akkora kárt okozhat, mint az év eleji olajárzuhanás.
Napi.hu, 2016. május 29. vasárnap, 15:27
Fotó: Reuters

Éppen hogy csak fellélegezhettek az orosz gazdaság vezetői, miután enyhült az országot sújtó recesszió, máris megjelent a láthatáron a következő nagy veszély. A döntéshozók egyre nagyobb aggodalommal figyelik a kínai gazdaság gondjairól érkező híreket: bármi baj adódna az ázsiai óriásnál, az azonnal érezhető lenne Oroszországban is.

A nyersanyagok és az energiahordozók iránti kereslet esetleges újabb csökkenése súlyos gondokat okozna a moszkvai kormánynak - ismerte el Makszim Oreskin pénzügyminiszter-helyettes.

Az orosz gazdaságot satuba szorították a nyugati szankciók, amelyeket az ukrajnai beavatkozása miatt vezettek be Moszkva ellen, illetve a zuhanó olaj-, gáz- és nyersanyagárak, amelyek elapasztották az exportbevételeket - emlékeztetett a Bloomberg.

Más piacot kerestek

Az orosz vezetés egyik válasza erre a helyzetre az volt, hogy Ázsia, azon belül Kína felé próbáltak nyitni. Az ország állami tulajdonú vállalatóriásai, köztük a Gazprom gázexportőr és a Rosznyefty olajvállalat dollár-százmilliós üzleteket kötött kínai partnerekkel, a moszkvai jegybank jüankötvényeket vásárolt tavaly.

Egy komolyabb kínai lassulás könnyen olyan eredménnyel járhat az olajpiacon, amilyet az év elején láthattunk - utalt Oreskin arra, hogy a 2016 első hónapjaiban egészen mélyre ereszkedett a fekete arany ára. A gazdaságpolitikának tisztában kell lennie azzal a kockázattal, amely a kínai kapcsolatból fakad.

Mérhető hatás

Az orosz jegybank számításai szerint a kínai GDP növekedésének egy százalékpontos lassulása fél százalékponttal fékezné le az orosz gazdaságot. Ezt részben a két ország mélyülő energetikai kapcsolatai okozzák: Oroszország 2011-ben kezdett olajat szállítani Kínába, a kivitel tavaly 28 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, amivel az északi szomszéd immáron Kína második legnagyobb energiahordozó-szállítója Szaúd-Arábia után.

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy a világ egyik elismert közgazdasági guruja, Nouriel Roubini amerikai közgazdász professzor is egyetért azzal, hogy a kínai lassulás egyik első áldozata Oroszország lenne. És a veszély nem igazán távoli: a világ második gazdasága a nehéz évkezdés után éves összehasonlításban 6,7 százalékkal bővült az első negyedévben, amellyel alulról közelíti a pekingi vezetés 6,5-7,0 százalékos éves növekedési előrejelzését.

Eközben az oroszok már annak is örülhettek, hogy január-márciusban csak 1,2 százalékkal zsugorodott a gazdaságuk a 3,7 százalékos 2015-ös hanyatlás után.

Messze vannak a céltól

Kína Oroszország legnagyobb külkereskedelmi partnere. A két ország közti forgalom részesedése az összes kereskedelemből idén 12,8 százalékra mehet fel a tavalyi 12 százalékról. A külkereskedelem értéke azonban 26 százalékkal, 78,1 milliárd dollárra esett 2015-ben, így a felek messze elmaradnak attól, hogy elérjék a vezetőik által célul tűzött 100 milliárdos összeget.

Az orosz jegybank figyeli a kínai fejleményeket, és felkészült arra, hogy megvédje a rubelt, ha az az ottani bajok miatt ismét lejtőre kerülne. A moszkvai központi banknak 150 milliárd jüan (23 milliárd dollár) értékű kötvénycsere-megállapodást kötött a pekingi jegybankkal. Ebből eddig 10 milliárd jüannyit használtak fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.05.30 10:35

@Pegazus_a_borbarat: Minek az aranytartalek? Mar reg nincs ra szukseg.
De legalabb neked oromet okoz a hir :D

Mellesleg a kanadai olajmunkasok talaltak mashol munkat ( peldaul epitkezeseken ). A munkanelkulisegi rata 2014 -es szinten van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.05.30 10:23

@Rodent: "a gazdasag recesszioba kerult" - mégsem zártak be az olajfúrótornyok, kerültek utcára tizezrek mint nálatok, Kanadában,.

"a devizatartalekbol tobb mint szazmilliard dollarnyit fustoltek el" - és maradt nekik még vagy 400 milliárd, aranyban és devizában, nem úgy mint nálatok Kanadában, ahol az utolsó gramm aranytartalék is elfogyott idén...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.05.30 09:57

@enapi@citromail.hu: Ennyi ostobasagot magadtol sikerult osszeszedned? :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi@citromail.hu, 2016.05.30 09:54

Oroszországnak az uniós embargó adta a legnagyobb gazdasági ösztönző hatást.
Soha nem látott mértékben.
Mindenre önellátó módra rendezkedik be.
Amit eddig az unióból vagy az unión keresztül szereztek be azt saját maguk legyártják vagy a volt Jugoszláv tagországokon keresztül beszerzik.
Kínával jó kapcsolatokat ápol aminek az USA a nagy-nagy vesztese.
Zajlik az USD elleni háború. Szaud-Arábia, Kína, Oroszország megfosztja a dollárt a monopolhelyzetétől.
Az a hatalmas nagy globális probléma, hogy meg kell szabadulni a felhalmozott USD készletektől mielőtt elinflálódik. Már elkezdte a lejtmenetet ami egyre gyorsuló pálya...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.05.30 09:48

@Daniel Dakota: Ki mondta ezt es mikor?

Tobb evrol volt szo. Eleg rovid idon belul a rubel osszeomlott, a devizatartalekbol tobb mint szazmilliard dollarnyit fustoltek el, a gazdasag recesszioba kerult, az inflacio az egekbe szokott, bizonyos termekeknel hatosagi arat kellett bevezetni... Valoban nem hatnak a szankciok :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html