Veszteséges lett a harmadik negyedévben az osztrák Erste Bank, amiben a román és a magyar leányvállalat a fő ludas, ahogyan azt október közepén a bank már előre jelezte - közölte pénteki gyorsjelentésében a társaság. A harmadik negyedévben az összesen az 1,49 milliárd eurós eurós veszteség oka a goodwill-leírás Magyarországon és Romániában,  valamint további kockázati céltartalék képzés Magyarországon. Az időszakban elszenvedett mínusz alulmúlja az 1,42 milliárdos veszteséget prognosztizáló elemzői várakozásokat is.

Ezen felül a sok kritikát kapott CDS-portfólióját is átértékelte a bank, aminek szintén voltak költségei. Ez azt jelentette, hogy a szeptember végi állományt 5,2 milliárd euróról 0,3 milliárd euróra csökkenték, mégpedig úgy, hogy a továbbiakban ez a lépés nem lesz hatással a mérlegünkre - jelentette ki Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója. Az év első kilenc hónapját figyelembe véve azért így is maradt 633,8 millió euró nettó nyereség.

A január-szeptemberi időszakban a nettó kamatbevétel 0,9 százalékkal 4134,1 millió euróra nőtt. A nettó kereskedési eredmény 37,4 millió euró lett, miután a CDS-állomány volatilitásából következő súlyosan negatív hatások nyomán az előző év hasonló időszakában jelentkező 290,4 millió euróról 87,1 százalékkal esett vissza. Szintén jelentősen visszafogta az eredményt, az, hogy az ausztriai és magyarországi bankadó 140,2 millió eurót tett ki.

A mérlegfőösszeg 216,1 milliárd euró volt szeptember végén, ami 5 százalékos bővülést jelentett. A hiteleknek a betétekhez viszonyított aránya 2011. szeptember 30-ig 111,2 százalékra javult (a 2010. év végi 113,1 százalékról. Az Erste Group részvénytőkéje 11,9 milliárd eurót tett ki 2011. szeptember 30-án, a core tier 1-es alaptőke 10,6 milliárd eurót ért el, ami egy picivel rosszabb a 2010 év végi 11,0 milliárd eurónál. t). Az összes kockázatra vetített tier 1-es tőkeráta 9,8 százalék lett, a szintén az összes kockázatra vetített core tier 1-es alaptőkeráta pedig 8,8 százalékra esett vissza az előző év végi 9,2 százalék után.

Treichl: Felülvizsgálatba kezd az Erste Magyarországon

A cég első embere a gyorsjelentés kapcsán azt is bejelentette, hogy Magyarországon stratégiai felülvizsgálatba kezdenek a bank átpozícionálása érdekében, hogy a továbbiakban helyi devizában rögzített betétek felhasználásával nyújtsanak forinthiteleket.

Az egész évre adott előrejelzés szerint 2011 egészében az Erste Group várhatóan 700-800 millió eurós nettó veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni. Ez a rendkívüli tételek nélkül 850-950 millió eurós nettó nyereség lenne. Ugyanakkor a cég az eredmény-kimutatás volatilitásának jelentős mértékű csökkenésére számít a CDS-kitettség visszafogásának köszönhetően, sőt az elkövetkező néhány napban megszüntetjik a CDS kitettségüket.

Az Európai Bankhatóság 9 százalékos tőkemegfelelési rátájával kapcsolatban a cég azt közölte a bank, hogy szeptember végén 59 millió euróval maradtak el a szükséges szinttől. A hiányzó tőke végső mértékét a 2011. január-szeptemberi adatok alapján számítják ki, tehát már figyelembe veszi az Erste Group által a közelmúltban bevezetett intézkedéseket. Normál üzletmenet mellett a 2012-ig realizált mérleg szerinti nyereségnek fedeznie kell a tőkeelmaradást.