Nagyot fékez a német gazdaság

A német gazdaságot részben az export lassulása fékezi, ám kedvező jelnek tekinthető, hogy a munkanélküliség csökkenésével nőhet a belföldi kereslet.
MTI-Eco, 2010. szeptember 20. hétfő, 10:46
Fotó:

A német gazdasági növekedés üteme jelentősen lassulhat az év hátralévő részében az ország egyes nagyobb külkereskedelmi partnereinek gazdasági nehézségei miatt - prognosztizálja a német pénzügyminisztérium.

A fellendülés az év hátralévő részében is folytatódik, de a korábbinál lényegesen lassúbb ütemben - írja a jelentés, amely szerint a német gazdaság "megfontoltan" kezdte meg a harmadik negyedévet.

A legnagyobb európai nemzetgazdaság gyors ütemben állt talpra a II. világháború utáni legnagyobb, tavalyi gazdasági visszaesésből és 2,2 százalékos negyedéves növekedést ért el az április-júniusi periódusban, a legnagyobbat a német újraegyesítés óta.

A jó teljesítmény láttán gazdasági kutatók megemelték éves növekedési előrejelzéseiket - a prognózisok legkevesebb 3 százalékot helyeznek kilátásba - holott már sokasodnak az arra utaló jelek is, hogy a növekedés túljutott csúcspontján.

Júliusban váratlanul estek a termelőipari megrendelések, mégpedig több mint egy éve a legnagyobb mértékben, szeptemberben pedig az üzleti hangulatindex esett 2009 februárja óta a legalacsonyabb szintre.

Az ipari termelés dinamikájának csökkenése részben a külkereskedelmi forgalom növekedési sebességének lassulását tükrözi - állapítja meg a tanulmány.

Kedvező jelnek tekinthető viszont a munkanélküliség csökkenése, ami a belföldi kereslet növekedésre gyakorolhat áldásos hatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK