A Berkshire Hathaway, Warren Buffett befektetési vállalkozása 29 százalékkal, 5,05 milliárd dollárra növelte nettó nyereségét a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az árbevétel 13 százalékkal, 46,5 milliárd dollárra ment fel. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint ez részben annak eredménye, hogy kezdenek bejönni a vasúttársaságokba és az energiaszolgáltatókba végrehajtott befektetések.

A BNSF vasúttársaság és a MidAmerican Energy Holding 1,46 milliárd dollárral járult hozzá az üzemi nyereséghez - ez adata az üzemi eredmény 40 százalékát. Ez a két cég hozza a befektetőnek a profit legkevesebb 30 százalékát 2010 óta, amikor a Berkshire megvásárolta a BNSF-et. A vasút- és az energiaszolgáltató-biznisz úgy támasztja alá a nyereséget, mintha a cégek részvényei fix kamatozású kötvények lennének - mondta Tom Russo alapkezelő-menedzser.

Jókor jót

Buffett 1999-ben vette meg a MidAmericant, ezt megelőzően főként a biztosítókat részesítette előnyben. Ez sokat hozott a konyhára a nagy cégfelvásárlások idején, ám az elmúlt negyedévben a Hathaway kezében lévő biztosítótársaságok profitja kevesebb mint felére esett. Az energiaszolgáltatás szabályozott, nagy befektetést igénylő üzlet. Idén 8,7 milliárd dollár tőkét nyomnak a BNSF-be és a MidAmericanba szemben a 2012-es 6,9 milliárddal.

Az előbbi vállalat azonban jól keres az új technológiáknak köszönhetően megugrott olajtermelésen, miután a kezében lévő vasúttársaság szállítja az erre a nyersanyagra alapuló finomított olajtermékek jelentős részét. A MicAmerican áremelkedéseket tudott kiharcolni számos államban, ahol áramot értékesít.

A Berkshire az előbbi két befektetésen túl jól keresett a válság idején vásárolt Goldman Sachs-, General Electric-, illetve Mars-üzleten. A pénzügyi összeomláskor, 2008-ban olyan származékos üzleteket kötöttek e cégek papírjaira, amelyek lehetővé teszik, hogy további csomagok vásároljanak adott áron meghatározott időn belül. Ez, ugye, akkor jó üzlet, ha drágulnak a részvények - és ebben az esetben éppen ez a helyzet.