A most - 514 igen, 68 nem, és 82 tartózkodás mellett - megszavazott 2013-as büdzsé elfogadása abból a szempontból pozitívnak tekinthető, hogy valamennyire eloszlatja az EU finanszírozása körül kialakult bizonytalanságot - legalábbis a jövő évre vonatkozóan, miután több program - köztük az Erasmus diákcsere program - finanszírozása is veszélybe került.

A mostani döntéstől függetlenül azonban fennállnak még a bizonytalanságok a következő hétéves büdzsét illetően, amelyről az elmúlt hónapban az uniós döntéshozóknak nem sikerült megállapodásra jutniuk. Az Európai Bizottság egy 1033 milliárd eurós keretre tett javaslatot a 2014-20-as időszakra, ám ez több - főleg nettó befizető - tagállamnak elfogadhatatlan, miután ők a kiadások lefaragását szeretnék látni.

A most elfogadott jövő évi költségvetés 132,84 milliárd euró kifizetést tartalmaz, ami egy az inflációs szintet éppen hogy meghaladó 2,9 százalékos növekedést jelent az erre az évre megszavazott eredeti kerethez képest. Az uniós kötelezettségvállalások szintje 2013-ban 150,9 milliárd euró lesz, ami 1,6 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest, viszont 2,5 milliárd euróval marad el attól, amit a jelenlegi többéves pénzügyi keret lehetővé tenne.

A mostani döntés egyúttal egy hatmilliárd eurós keretet is felszabadít (az erre az évre fennálló összes kötelezettségre szükséges 9 milliárddal szemben) a 2012-es évre, amely agrár- és kohéziós támogatások kifizetéseit, valamint kutatási, oktatási és foglalkoztatási programokra hiányzó kifizetéseket fedezi majd. Ezzel 2012-re az EU költségvetése 135 milliárd euróra hízik, ami minden eddiginél nagyobb büdzsét eredményez. A maradék kötelezettségek kifizetésének minél előbbi - jövő év eleji - rendezésére ugyanakkor újabb pótköltségvetésre lesz szükség, ennek biztosítására pedig az Európai Parlament (EP), az Európai Bizottság (EB) és az Európai Tanács (ET) elnökei közös nyilatkozatot írtak alá - derül ki az EP honlapján megjelent közleményből.

Az EP közleményéből azonban az is kiderült, hogy a most megszavazott 2013-as büdzsé szintén kevesebb, mint azt az Európai Bizottság javaslatában szereplő szükséges keret, azaz vélhetően jövő év végén a mostanihoz hasonló helyzet állhat elő. Ennek elkerülése érdekében mindhárom uniós intézmény - EP, EB, ET - kötelezettséget vállalt arra, hogy az alapok forrásainak felhasználását figyelemmel követi az év folyamán, és ha szükséges, a hiányzó kifizetések teljesítésére költségvetési kiigazításra tesz javaslatot (EB) és fogad el (EP, ET).

Az Európai Tanács a most megszavazott csomagot már a december 6-ai ülésén formálisan elfogadta.