Hiába kezdenek kirajzolódni a körvonalai az költségvetési szakadék elkerülését lehetővé tevő megállapodásnak, a lassú előrehaladás miatt az a veszély fenyeget, hogy a bonyolult törvényjavaslatokat nem sikerül keresztültolni a törvényhozás két házán az év vége előtt - írta a Washnington Post. A képviselők egyre idegesebbek, mivel keveset tudnak a részletekről, ugyanakkor biztató a megállapodás szempontjából, hogy egyes republikánusok nyíltan feladták ellenállásukat az adóemelésekkel szemben - derült ki a Financial Times (FT) tudósításából. A Fehér Házban arra számítanak, hogy az üggyel foglalkozó munkatársak karácsony napján is dolgozni fognak.

Az egyezséget akarók reményeit erősíti, hogy Barack Obama elnök és John A. Boehner, a képviselőház többségi republikánus frakciójának vezetője tegnap - egy hónapos kihagyás és üzengetés után - végre ismét személyesen találkozott, hogy egyeztessen a kompromisszumról. A felek sajtószóvivői teljes összhangban csak annyit mondtak, hogy adott a megegyezés lehetősége. A totojázás egyelőre nincs hatással a tőzsdékre, ám a tesztelheti a befektetők idegeit, ha a hét végéig nem látják az előrelépés konkrét jeleit.

Nem mindegy mit emelnek

A Washington Post informátorai szerint miután mindkét fél az asztalra tette javaslatát, kirajzolódnak a kompromisszum főbb pontjai. A legmagasabb keresetűek adóját Obama elvárásának megfelelően emelhetik, de vagy 39,5 százaléknál alacsonyabb kulccsal - ekkora részt kellett fizetniük szja-ként a Bush-féle adócsökkentések előtt -, vagy évi 250 ezer dollárról 375-500 ezer dollárra emelik azt a jövedelemhatárt, amely felett adózási szempontból jómódúnak minősülnek az emberek.

Az elnök 1,6 ezer milliárd dollár adóemelést akar a következő tíz évben, de demokrata források szerint kiegyeznének 1,2 ezer milliárddal. Boehner javaslata 800 milliárdot tartalmaz, és a republikánusok ezermilliárd alatt akarnak maradni. Utóbbit azzal indokolják, hogy a demokrata többségű szenátus nyáron elfogadott tervezete, amely emelte volna a gazdagok adóját, 831 milliárdos bevételt hozott volna. (Ez a javaslat nem ment át az ellenzéki többségű képviselőházon.)

Kis szakadék a nagy szakadék előtt

A kiadáscsökkentés ügyében egyelőre csak annyit tudunk, hogy szakadék tátong a felek javaslata között: Obama az egészségügyi büdzsé lefaragásával 350 milliárdos megtakarítást tart elfogadhatónak tíz év alatt, és egyes demokrata képviselők szerint 400 milliárd lefaragása elviselhetetlenül rontaná az állami egészségügyi ellátásra szorulók helyzetét. Boehner 600 milliárddal rövidítené meg az állami egészségügyi programokat és további 200 milliárdot spórolna azzal, hogy megszigorítaná a szociális juttatások inflációkövető emelkedését. A demokrata források annyit jeleztek, hogy hajlandók lennének kivonni az állami egészségügyi rendszer hatálya alól a magas időskori jövedelemre számítókat. További 100 milliárd kiadáscsökkentést kellene elérni a minisztériumok büdzséin, ám ezzel elég lenne dűlőre jutniuk a feleknek a jövő év második felére.

A háttérmunkásoktól származó információkból annyi még kiderül, hogy a mind a demokraták, mind a republikánusok el akarják kerülni a költségvetés módosításának bonyolult folyamatát. Ehelyett két viszonylag egyszerű törvényt vinnének a törvényhozás elé: az egyik adótörvényeket módosítaná, a másik az idősek állami támogatását, a Medicare-t, illetve a tb-rendszert. A közvélemény-kutatások eredményei az ellenzék alkupozícióját gyengítik: a Washinton Post legfrissebb felmérése szerint a emberek többsége a republikánusokat hibáztatná, ha nem jutnának eredményre Obama és Boehner tárgyalásai.