A rekord olajárak diktálják a hitelköltségek szintjét - vélekedett az Európai Központi Bank kormányzó tanácsának egyik tagja, Mario Draghi. A Bloomberg által idézett szakember szerint leginkább az energia és más nyersanyagok árának emelkedése ad okot az aggodalomra, hiszen ezek fűtik az inflációt és behatárolják a monetáris politika mozgásterét is. Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is a középtávú árstabilitás marad a cél - ez az ECB definíciója szerint 2 százalék alatti inflációt jelent.

Az eurózóna inflációja aggodalomra ad okot, ami ráadásul a jelenlegi adatok és az olajárak alapján várhatóan még néhány hónapig a jelenlegi szinteken marad, és csak utána kezdhet enyhülni - vélekedett Lorenzo Bini Smaghi, az ECB igazgatóságának tagja. Az olaj és a nyersanyagok árának globális emelkedése még nehezebbé teszi a jegybankárok számára az infláció elleni küzdelmet, hiszen immár nem könnyebben kezelhető belső okokkal kell megbirkózniuk - nyilatkozta Nout Wellink, az ECB tanácsának egyik tagja a holland De Telegraaf című lapnak.

Márpedig az infláció immár a háztartások számára is fontos tényezővé vált, hiszen a rekordot rekordra halmozó olajárak és az élelmiszerek látványos drágulása miatti gyorsabb pénzromlási ütem a fogyasztói bizalmat is erodálta: az európai bizalmi index májusi értéke váratlanul közel hároméves mélypontra esett.