Nem akarnak téli időszámítást - a kormányhoz fordultak a Baleár-szigeteken

Nem akarnak téli időszámítást a Baleár-szigeteken; a helyi parlament kedden egyhangú döntéssel nyilatkozatot fogadott el, amelyben ehhez kéri a központi spanyol kormány jóváhagyását.
MTI, 2016. október 25. kedd, 14:05
Fotó: Reuters

A baleári parlament szerint a hétvégi óraátállítás után a Földközi-tenger nyugati medencéjében található szigeten már délután háromnegyed hatkor lemegy majd a nap, és besötétedik.

A modern társadalomnak azonban szüksége van arra, hogy a napsütéses órák száma, és a szabadidő illeszkedjen egymáshoz - áll a nyilatkozatban, amelyben "a logikus, racionális és természetes" időbeosztás mellett érvelnek.

A szigetek parlamentje kifejti, hogy a napfény hiánya negatívan hat az egészségre és a lelkiállapotra, valamint olyan betegségekért felelős mint például a depresszió vagy az álmatlanság.

Ellenben a természetes világosság több szabadtéri időtöltést tesz lehetővé, javítja az ez egyensúlyt a munka és a családi élet között - indokolják a képviselők a kérést a dokumentumban, hozzátéve, hogy a nyári időszámítás folytatása energiamegtakarítást is jelent, jót tesz a turizmusnak, és a kereskedelemnek is.

Az El Mundo című országos napilap szerint a spanyol ipari, energiaügyi és turizmusért felelős minisztérium álláspontja az, hogy nem lehet egyoldalúan módosítani az időszámítást a Baleár-szigeteken, mert azt európai szinten, uniós irányelvek szabályozzák.
Spanyolország egy időzónában van Magyarországgal, az órákat vasárnap hajnali háromkor kell egy órával visszaállítani a téli időszámításnak megfelelően.

A magyarok sem akarnak óraátállítást
A magyarok 80 százaléka jelenlegi formájában eltörölné az óraátállítást - derült ki a Szallas.hu legfrissebb felméréséből. A mostani megoldás ellenzőinek a bosszúság mellett már kára is származott az óramutató kötelező csavargatásából, ezért a többség az állandóságot, vagyis a fix időszámítást támogatná. Így megjegyezni sem kellene, hogy mikor mit kell csinálni: a kutatás szerint ugyanis minden 5. válaszadó rosszul tudja, hogy október 30-án merre kell tekerni a vekkert.

HOZZÁSZÓLÁSOK