Nem csak itthon szenvednek az öreg autóktól

Csehországban az utóbbi negyedszázadban megduplázódott a nyilvántartott személygépkocsik száma, de az autók átlagéletkora továbbra is nagyon magas – derül ki a cseh autóipari szövetség által csütörtökön nyilvánosságra hozott adatokból.
Szász Péter, 2017. február 2. csütörtök, 13:18
Fotó: Napi.hu

Tavaly év végén Csehországban 5,3 millió személygépkocsi volt a nyilvántartásban, míg 1993-ban 2,6 millió. Az eltelt időszakban összesen 6,85 millió személygépkocsit vettek nyilvántartásba. Ebből 1,66 millió volt cseh gyártmányú új személygépkocsi, 2,04 új autót külföldön gyártottak, míg 3,15 millió személygépkocsit használt autóként külföldről hoztak be. Az adatok közti különbséget az időközben a nyilvántartásból kikerült kocsik száma jelenti.

Nagy probléma, hogy a személygépkocsik átlagéletkora továbbra is meghaladja a 14 évet, s alig csökken. Ebből a szempontból a tavalyi év mérlege pozitív, 2016-ban ugyanis rekordszámú, 259 693 új személyautót vettek a csehek, ami éves szinten 12,5 százalékos növekedés. Az új személyautók egyharmadát a cseh gyártmányú Skoda teszi ki. A külföldről behozott használt kocsik 52 százaléka viszont tíz évnél öregebb autó volt, ami négy százalékkal rosszabb arány, mint 2015-ben.

Magyarországon tavaly előtt 13,7 év volt az autók átlagéletkora, amely 0,3 éves növekedést jelentett 2014-hez képest. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete közben azért lobbizik, hogy vessenek véget az öreg autók behozatalának.

HOZZÁSZÓLÁSOK