Nem csökken az állástalanok száma

Változatlanul 9,9 százalékos munkanélküliség jellemzi Európát - leginkább Spanyolország, legkevésbé Hollandia szenved a gazdaság gyengélkedésétől.
NAPI, 2010. március 1. hétfő, 12:29
Fotó:

Továbbra is rekord magas, 11 éve nem látott szinten maradt a munkanélküliek aránya Európában - adta hírül az Eurostat hétfőn. A januári adat nem változott, így jelenleg is 9,9 százalékon áll a mutató, ez 1998 novembere óta a legmagasabb adat. Jó hír viszont, hogy az elemzők ennél magasabbat 10,1 százalékos értéket valószínűsítettek.

Februárban regisztráltan 15 millió 680 ezer embernek nem volt állása a közösségen belül, 18,8 százalékkal leginkább Spanyolországot, legkevésbé - 5,3 és 4,2 százalékkal - pedig Ausztriát és Hollandiát sújtotta a munkanélküliség.

A kilátásokat mérlegelve egész évre pesszimistának mutatkoznak az elemzők: az Európai Bizottság múlt heti jelentésében azt jósolta, hogy az állástalanok aránya csak 2010 végén csökkenhet jelentősebb mértékben, a gazdaság az első három negyedévben 0,2, a negyedik negyedévben 0,3 százalékkal lesz képes nőni.

A frankfurti Natixis elemzői ennél is feketébben látják a helyzetet: szerintük a munkanélküliségi ráta év végére a 11 százalékot is elérheti.

HOZZÁSZÓLÁSOK