Nem ellenőrzik szigorúbban a kínai árukat

Nem tervezik szigorítani a kínai áruk ellenőrzését Magyarországon, pedig számos termék veszélyesnek bizonyult.
NAPI Online, 2007. szeptember 13. csütörtök, 08:29
Fotó:

Az Európai Unió fogyasztóvédelmi biztosa, Meglena Kuneva arra szólította fel a tagállamokat, hogy ne enyhítsék az import áruk ellenőrzésének szabályait, mert ezzel számos, az elmúlt időszakban veszélyesnek bizonyult termék kerülhet be az unió piacára - írja a Világgazdaság.

A változtatások gyakorlatilag ellehetetlenítenék annak a rendszernek a működését, amelyben a tagországok értesítik egymás, ha valamilyen veszélyes árut találnak. A biztos különösen a Kínából származó termékek minőségével kapcsolatban aggódik, mivel az utóbbi időben több botrányt is okozott, hogy például ólomtartalmú festékeket használtak gyermekjátékokon.

A hazai fogyasztóvédelmi szervezetek éves terv alapján végzik a tevékenységüket. Figyelmük meghatározott szolgáltatásokra, árukra irányul, azaz nem valamely ország termékeire vadászgatnak, így nem ellenőrzik külön a Kínából importált árukat sem. Pedig lehet, hogy ezt kellene tenniük, mivel az utóbbi időben kiderült, hogy egyes műszaki cikkek, ruhák és játékok gyártási hibákkal kerültek az országba.

HOZZÁSZÓLÁSOK