A magyar kormányhoz hasonlóan az elmúlt időszakban a Fico-kabinet is többször hitet tett a keleti nyitás politikája mellett. Arra biztatta a szlovák cégeket, hogy növeljék kivitelüket a Szlovákiától keletebbre fekvő országokba, ám egy friss felmérés szerint a keleti nyitás jelentős kockázatokkal jár - írta a pozsonyi Új szó.

A kelet-európai cégek fizetési morálja sokkal rosszabb, mint a nyugat-európaiaké. Míg az előbbiek harmada nem fizet időben a partnereinek, az utóbbiak esetében ez az arány nem éri el a 20 százalékot. Bulgáriában, Romániában és Görögországban a vállalatok nagyjából 30 százaléka nem fizet időben. Szlovákiában és Oroszországban a cégek 27 százaléka nem sieti el a fizetést, míg Németországban csupán 18, Ausztriában 19 százalékuk késlekedik.

A szlovákiai cégvezetők alig negyede számít a fizetési morál javulására, miközben tavaly még csaknem minden harmadik cégvezető reménykedett ebben. Ötven százalékuk szerint semmilyen változás nem várható, az ötödük szerint tovább romolhat a fizetési morál.