"Nem kellene előre meghatározni a mentőcsomag nagyságát"

A spanyol pénzügyminiszter egy összegben és időben is korlátozás nélküli euróövezeti állampapír-vásárlási program újraindítását szorgalmazza az Európai Központi Bank (ECB) részéről.
MTI-Eco, 2012. augusztus 19. vasárnap, 11:58
Fotó: Napi.hu

Luis de Guindos az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta, akkor éri el a megfelelő hatást az ECB, ha nincs megszabva az összeg nagysága, és hogy meddig tart az intervenció. Az Európai Központi Bank a múlt héten már huszonkettedik hete nem vásárolt államkötvényeket másodlagos értékpapír-piaci intervenciós programjának (SMP) keretében. A bank célja a kötvényvásárlásokkal korábban az volt, hogy csökkentse a jelentős adóssággal küszködő euróövezeti országok, így Olaszország és Spanyolország állampapírhozamait.

Mario Draghi, az EKB elnöke két hete azt mondta, hogy az Európai Központi Bank kész felújítani a kötvényvásárlásokat a másodlagos piacokon, de csak az után, hogy a bajba jutott országok hivatalosan is támogatást kérnek, és cserébe vállalják a szigorú feltételeket. Az ECB a tervek szerint szeptember első hetében tárgyal a kötvényvásárlási program újraindításának pontos feltételeiről, de döntés akkor valószínűleg még nem születik.

A frankfurti intézmény összesen 211,5 milliárd euró értékben vásárolt állampapírt SMP-programjának 2010. májusi elindítása óta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2012.08.19 14:21

Persze, még mit nem, hogy korlátozás és vég nélkül költhesd a más pénzét, ugye? Már így is tengernyi pénzt elqurt Spanyolország. A pofátlanságuk most már tényleg határtalan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html