A brit jegybank nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddigi 375 milliárd fontos (több mint 140 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem. Mindkét döntés megfelelt az előzetes elemzői és piaci várakozásoknak.

A Bank of England, az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja 2009 márciusa óta tartja 0,5 százalékon alapkamatát. Ez abszolút mélységi rekord: a Bank of England 1694-es alapítása és a 0,5 százalékos alapkamat öt évvel ezelőtti elérése között eltelt 315 évben a brit jegybank soha nem csökkentette 2 százalék alá irányadó kamatát.

A Bank of England a modern brit gazdaságtörténet legmélyebb és leghosszabb recessziója közepette vitte le a jelenlegi szintre alapkamatát, azóta viszont a brit gazdaság a fejlett ipari gazdaságok növekedési éllovasává vált.

George Osborne pénzügyminiszter az áprilisban kezdődött 2014-2015-ös pénzügyi év költségvetését ismertetve a parlament alsóházában kijelentette, hogy a brit gazdaság növekszik a leggyorsabban a vezető ipari hatalmak között.

Osborne közölte: a kormány felülvizsgált új prognózisa szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idei naptári évben 2,7 százalékkal bővül az eddig várt 2,4 százalék helyett.

A 2015-re szóló hivatalos növekedési előrejelzés 2,3 százalékra javult a korábbi becslésben szereplő 2,2 százalékról. A brit kormány várakozása szerint 2016-ban és 2017-ben 2,6 százalékkal, 2018-ban 2,5 százalékkal növekszik a gazdaság teljesítménye.

Mindemellett több mint egy évtizede nem mért ütemben emelkednek az ingatlanárak Nagy-Britanniában. A Halifax ingatlanhitelezésre szakosodott pénzintézeti hálózat csütörtöki adatai szerint májusban átlagosan 3,9 százalékkal emelkedtek az ingatlanpiaci árak Nagy-Britanniában az előző hóról; ez 2002 októbere óta a leggyorsabb havi áremelkedési ütem.

Londoni pénzügyi elemzők mindezek ellenére sem várják, hogy a Bank of England a közeljövőben monetáris szigorításba kezdene.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai a BoE csütörtöki kamatdöntő értekezlete után összeállított gyorselemzésükben kiemelték, hogy már vannak jelei az ingatlanpiaci hevület hűlésének, és ez enyhítheti a monetáris tanács azon aggályát, hogy az alacsony kamatszint újabb árbuborékot eredményez. A ház adatai szerint az újonnan benyújtott ingatlanhitel-igények száma áprilisban 18 százalékkal elmaradt a januárban mért legutóbbi csúcstól.

A Capital Economics londoni elemzői szerint igaz ugyan, hogy az idei első negyedévben nettó 283 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami az erről szóló adatok rendszeres ismertetésének kezdete, vagyis 1971 óta nem mért negyedéves ütem, ám továbbra is magas a részidőben foglalkoztatottak száma, másrészt a növekedés jelentős részét a munkalehetőség híján kényszervállalkozásba kezdők adták. Ráadásul a heti átlagbérek éves növekedési üteme a legutóbbi mérés alapján ismét az éves inflációs ütem alá lassult, vagyis csökkentek az alkalmazotti reálbérek.

Mindezek alapján a Capital Economics szakértői azzal számolnak, hogy a Bank of England még 2015 jelentős részében is a jelenlegi 0,5 százalékos mélyponton tartja alapkamatát.