Matteo Renzi miniszterelnök ma délután hivatalosan is benyújtja lemondását. Ez azonban nem jelent automatikusan előrehozott választásokat, mivel a kormánypárt továbbra is többségben van az olasz parlamentben.

Ennek megfelelően Sergio Mattarella köztársasági elnök az általános várakozások szerint első körben valószínűleg Renzi pártjából kér fel valakit kormányalakításra, és reális esély van arra, hogy a jelenlegi kormányzóerők új kormányt tudnak alakítani. Emiatt az Öt Csillag mozgalom kormányzati pozícióba jutása továbbra is kisebb valószínűségű alternatíva - véli az elemző.

Mivel a közvéleménykutatások a nemek előnyét mutatták, a piacok javarészt be tudták árazni ezt a kimenetelt. Az euró gyengült ugyan a dollárral szemben, de az euró/dollár árfolyam csak rövid időre közelítette meg az 1,05-ös szintet, s a hétfő reggeli nyitást követően egy órán belül visszatért 1,06 közelébe. Az olasz kötvények is visszafogott mértékben gyengültek. A magyar és régiós devizák stabilak maradtak.

A következő napokban a piaci bizonytalanság miatt ugyan magas volatilitásra lehet számítani, tartós mélyrepülés, piaci összeomlás továbbra sem várható. Az euró gyengélkedése a dollárral szemben korlátozott lehet és a nagy valószínűséggel az euróval szemben a forint is az elmúlt fél évben jellemző 304-318-as sávon belül maradhat - fogalmazott Jobbágy.