Nem okozott csalódást a német GDP

A várakozásoknak megfelelően 0,7 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) Németországban a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest - derül ki a német statisztikai hivatal kedden ismertetett jelentéséből. Az éves növekedés 3,9 százalék volt.
MTI-Eco, 2010. november 23. kedd, 09:38
Fotó:

Ezzel a hivatal megerősítette tíz nappal korábbi első becslését.

Bár a német gazdaság változatlanul növekvőben van, a fellendülés veszített erejéből, mivel a második negyedévben még rekord ütemben, 2,3 százalékkal nőtt a GDP.

A statisztikusok magyarázata szerint a belföldi fogyasztás, a beruházások alakulása és az export egyaránt hozzájárult az Európai Unió legnagyobb gazdaságának növekedéshez. A magán, valamint a közszféra fogyasztása 0,4 és 1,1 százalékkal nőtt, a beruházások 1,3 százalékkal haladták meg a második negyedévi szintet, az export 2,3 százalékkal nőtt.

A most közzétett adatok arra utalnak, hogy Németország továbbra is az euróövezet gazdaságának a motorja. A német GDP-növekedés majdnem kétszerese az euróövezet összesített GDP-növekedésének, amely az Eurostat első becslése szerint 0,4 százalékos volt az előző három hónaphoz képest, és 1,9 százalék éves összehasonlításban.

HOZZÁSZÓLÁSOK