Nem változott a román alapkamat

Nem változott a román alapkamat, amely 1,75 százalék maradt a román központi bank igazgatótanácsának szerdai ülése után is.
MTI, 2015. július 1. szerda, 12:47
Fotó: MTI/AP

A Román Nemzeti Bank közlése szerint a lej és a devizák tartalékrátája is változatlanul 8, illetve 14 százalék maradt. A román központi bank döntése összhangban van az elemzők várakozásával, akik azzal számolnak, hogy a görög válság miatt az év végéig változatlan marad a román alapkamat az alacsony infláció és 4 százalékra várt idei gazdasági növekedés közepette.

A román jegybank májusban csökkentette 25 bázisponttal az alapkamatot a jelenlegi 1,75 százalékos szintre, ami történelmi mélypontnak számít Romániában.

Májusban gyorsult az éves infláció, a fogyasztói árak 1,2 százalékkal emelkedtek az áprilisi 0,65 százalék után az előző év azonos hónapjához képest.

A román központi bank májusban 0,2 százalékra csökkentette az idei egész évre vonatkozó inflációs előrejelzését a korábban közölt 2,1 százalékról, miután a kormány júniustól kiterjesztette a 9 százalékos kedvezményes áfát valamennyi élelmiszerre. 2016-ra 1,9 százalékos inflációt vetítettek előre a korábban közölt 2,4 százalék helyett.

HOZZÁSZÓLÁSOK