Nem változtak a fogyasztói árak szeptemberben Németországban

A végleges adatok szerint éves szinten 0,4 százalékkal nőttek novemberben a fogyasztói árak Németországban, havi összevetésben pedig 0,1 százalékkal emelkedtek - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken.
MTI-Eco, 2015. december 11. péntek, 08:45
Fotó: Reuters

A számok egyeznek az előzetes adatokkal és összhangban állnak az elemzői várakozásokkal is, de továbbra is jócskán elmaradnak az Európai Központi Bank 2 százalékos középtávú inflációs céljától.

Októberben éves szinten 0,3 százalékkal emelkedtek az árak, az előző hónaphoz képest pedig stagnáltak. Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) novemberben 0,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,1 százalékos növekedést mértek.

Novemberben is az energiaárak csökkenése húzta lefelé az inflációt. Az energiaárak 7,5 százalékkal estek, azaz a csökkenés lassult a szeptemberi 9,3 és az októberi 8,6 százalékos mérséklődés után.

Az élelmiszerárak éves szinten 2,3 százalékkal emelkedtek, különösen a gyümölcsök (12,1 százalékkal) és a zöldségek (9,4 százalék) drágultak.

HOZZÁSZÓLÁSOK