Ilyen sem volt még: már a lengyelek járnak át tankolni a németekhez

Az új év olyan változást hozott a lengyel-német határon, amire még nem volt példa: nem a német autósok utaztak Lengyelországba, hogy olcsóbban tankoljanak.
Barabás Júlia, 2019. január 5. szombat, 16:23
Fotó: Napi.hu

A feje tetejére állt a hagyományos német-lengyel benzinturizmus: immár nem a németek autóznak a lengyelekhez az olcsóbb üzemanyagért, hanem fordítva, a lengyel autósok töltik tele a tankot a szomszédos Németországban - írta a Maerkische Oderzeitung című német lap alapján a Rzeczpospolita lengyel napilap.

Egyre több lengyel turista, akik a határ német oldalán bevásárolnak, a benzinkutaknál fejezik kirándulását - tudósított a német lap. Az év első napjaiban ugyanis egy liter gázolaj 1,09 euróba került ott, ami alacsonyabb az 5,17 zlotys, azaz 1,21 eurós lengyelországi árnál.

A lap úgy véli, hogy az áresés oka a kőolaj világpiaci árának csökkenése, ami úgy tűnik, az Odera folyó túlsó partján nem érezteti a hatását. Így - legalábbis ideiglenesen - véget ért az évek óta tartó benzinturizmus Lengyelország irányába - az ottani benzinkutak leveszik a német nyelvű ártáblákat.

HOZZÁSZÓLÁSOK