Német menedéket kért ezernél is több diplomata a török puccskísérlet után

Több mint ezer török diplomata vagy köztisztviselő kért menedéket családtagjaikkal Németországban a 2016. júliusi török puccskísérletet követően – közölte a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vasárnap. A BAMF adatai szerint csak az idén Németországban menedéket kérő török állampolgárok száma meghaladja az 1400-at, míg tavaly 8500-an voltak, akik ilyen kérelmet terjesztettek elő a hatóságnál.
K. Kiss Gergely, 2018. április 1. vasárnap, 16:09
Fotó: MTI/EPA

A BAMF közölte azt is, hogy a tavaly törökök által benyújtott menedékkérelmek több mint negyedét bírálták el pozitívan, míg a 2016-ban benyújtott 5700 kérelem mindössze 8 százalékát.

A 2016-os hatalomátvételi kísérlet után rendkívüli állapotot vezettek be Törökországban, s átfogó tisztogatás kezdődött a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban.

Legalább 50 ezer embert bebörtönöztek, 150 ezret elbocsátottak vagy felfüggesztettek az állásából. Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülent teszi felelőssé a puccskísérletért, s ennek ürügyén lép fel a muzulmán hitszónok mozgalmának állítólagos tagjaival és ellenzékiekkel szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK