Német államfő: az illiberális demokrácia önellentmondás

Az illiberális demokrácia önellentmondás, mert a demokrácia vagy liberális, vagy nem demokrácia - mondta Frank-Walter Steinmeier német államfő egy hétfői beszédében Münchenben.
Szász Péter, 2018. október 1. hétfő, 22:01
Fotó: Napi.hu

A szövetségi pénzügyi bíróságnak (Bundesfinanzhof - BFH) az önálló szakosított pénzügyi bíráskodás németországi kezdetének 100. évfordulója alkalmából tartott ünnepségén kiemelte, hogy Németország és legközelebbi európai szomszédjai a fájdalmas tapasztalataik miatt a jogállami biztosítékokra alapozták berendezkedésüket.

Németországban a nemzetiszocialista múlt tanulságaként, számos szomszédos országban pedig a kommunista uralom felszámolása jegyében, 1990 után építettek fel olyan rendszert, amely az alkotmány és a jogrend kötelező erejének, és az állami, illetve törvényhozói cselekvés bírósági és alkotmánybírósági ellenőrzésének "civilizációs vívmányára" épül.

Ezek az államhatalom önkényes gyakorlását korlátozó biztosítékok nélkülözhetetlenek, a szabad jogállam lényegi elemét jelentik, mégis úgy tűnik, hogy törékennyé vált a jogállamiság és az emberi jogok körüli közmegegyezés, "hiszen egyes országokban, az Európai Unióban is megkérdőjelezik a liberális demokráciát és a jogállamot, és erősen korlátoznak, vagy akár meg is szüntetnek struktúrákat és jogi biztosító mechanizmusokat" - mondta Frank-Walter Steinmeier beszédének a szövetségi elnöki hivatal által nyilvánosságra hozott szövege szerint.

A dpa hírügynökség beszámolója alapján a hivatalos szövegtől eltérve megjegyezte, hogy ennek belátásához elégséges tanulmányozni Orbán Viktor magyar kormányfő legutóbbi tusnádfürdfői beszédét.

A hivatalos szöveg szerint hozzátette, hogy a "tekintélyelvűség igényével" fellépő kormányok gyakran első lépésként csorbítják a bíróságok függetlenségét, korlátozzák az alapjogokat és a jogállamiságot biztosító előírásokat, és a független tisztségviselők helyére "szolgálatkész" embereket ültetnek.

"Európa egyes részein fellendülőben van az illiberális demokrácia gondolata", egy olyan rendszer gondolata, amelyben "a liberális demokráciának legalábbis az értékei már nem központi elemek az államszervezetben", pedig az illiberális demokrácia "önellentmondás", mert "a demokrácia vagy liberális, vagy nem demokrácia" - fejtette ki Frank-Walter Steinmeier.

Mint mondta, a "szabad társadalmaink és államaink vívmányaival szembenálló tendenciák" miatt le kell szögezni, hogy az európai jogi kultúra alapján nyugvó "liberális nyugati demokrácia" európai vívmány, Európa pedig "jogközösség, amely kiáll a hatalmi ágak szétválasztása, a jogállam, a kisebbségek védelme, az alapjogok érvényesítése és a független bíróságok mellett".

Mindezt meg kell őrizni, méghozzá "mindenütt Európában" - mondta a német szövetségi elnök.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.10.02 17:51

Monica egy valódi európai ember, támadója nem az.
Magyarországra lassan visszalopakodik a fasizmus, az idegengyűlölet, az intolerancia, a magyar felsőbbrendűség hamis mítosza.
Nem kell más mint csak megnézni bayerzsóti címeres gazember videóját és a kommenteket. még a Voelkischer Beobachter levelezői sem írtak szebbeket.
Európának keményen kell fellépnie e jelenség ellen. Pénzelnie nem szabad egy ilyen rendszert. Ki kell dolgoznia a kizárás sőt a szankcionálás eszközeit a magyarhoz hasonló irányba fejlődő rendszerek ellen.
A magyar rendszer konfrontatív mindenkivel. bármilyen komoly összecsapásban ugyan megsemmisítő vereséget szenved, de ez nem a tolvajlásban meggazdagodott mocskos náci söpredék kára lesz, hanem a magyar polgároké, akiknek többsége nem áll Orbán mellett.
Az Unió feladat ezt korrupt, minden izében elnyomó rendszert térdre kényszeríteni, vezetőit megbüntetni, az országot felszabadítani!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.10.02 16:48

@monica_schuster: Milyen megható kis történeted van. Majdnem belekönnyeztem.. :)))

"Ebböl is latszik, hogy nem tudsz rolam semmit"
Erre ideböfögöd ezt: "talan van 8 altalanosod es utanna az utca nevelt, mert nem törödött Veled senki."
Tehát téged az nem zavar, h te sem tudsz semmit, de azért tudod a tutit. Ugyanez másnál zavar. Értem.. :D

"Lattam eleg sok nyomort MO-on"
Nemtom milyen körökben mozogsz, de ez legyen a te problémád. :) Én itt élek és nem látom ezt, csak a beilleszkedni nem akaró elcigányosodott telepeken.

"Altalanosan a magyarok nagy resze utaljak alapbol a külföldieket.."
Vagyis előítéleteid vannak és általánosítasz. Csúnya dolog ilyen 'goromba módon véleményt mondani bárkiről'. :)

"Soha ne tegyel senkit egy fiokba a többiekkel"
Téged pont abba a fiókba tettelek, aki azt hazudozza, hogy az eu-s pénzek jótét adományként kerülnek Mo-ra. Ebbe a fiókba pedig pont beleillesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.10.02 16:10

Az egész viktor egy önellentmondás, cigányember létére magyar nemzeti, miniszterelnök létére focival, kisvasuttal, államigazgatással játszik, pávatáncot jár, mindenfelé komoly képpel hülyeségeket beszél,parlamentben egy normális válasza nincs 8 évet sorolhatnék, de vak tyuk is talál szemet, megmutatta hogy lehet nemzetet orránál fogva vezetni, fényes nappal kirabolni és rabbá tenni, viszont hogy migrámsozzak, ebben ügyes volt, az 1% jegybanki alapkamat is ügyes, a magánnyugdíjpénztár leállítása is ügyes, sőt a devizahitelesek ügyében is , ,meg hogy nincs a hatalomgyengeség se.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

monica_schuster, 2018.10.02 15:50

@MLB2018: csak hogy tisztan lass! Soha nem voltam sehol cseled es nem is leszek, egyszerüen tul vagyok kepezve.
Egyebkent semmi nem kesztet arra, hogy irjak, de hogy legyen mit olvasnod , hatha tanulsz egy kis stilust, bar en ebben igencsak ketelkedem...Ahogy olvasom ezeket a gyalazatos szavakat - eleg alpari a stilusod-, feltetelezem, hogy talan van 8 altalanosod es utanna az utca nevelt, mert nem törödött Veled senki....Lattam eleg sok nyomort MO-on, megha csukott ajtok mögött is...csak nyitott szemmel kell jarni. Tovabba soha nem voltam migrans vagy bevandorlo, mert Becsben születten és Nemetben elünk. Ebböl is latszik, hogy nem tudsz rolam semmit, csak vagdalkozol, hogy vedd sajat irasodat.Sajnalatos sok magyar igy godolkodik, ha valaki külföldön van es magyarul ir. Soha ne tegyel senkit egy fiokba a többiekkel , nagyon melle nyulsz ilyen hozzaallassal...Altalanosan a magyarok nagy resze utaljak alapbol a külföldieket, mindegy melyik orszagbol vannak, a lenyeg hogy goromba modon beszeljenek, kultura nelkül mondjanak velemenyt barmiröl, barkiröl...Persze a kivetel, ha Mo-ra jössze vastag penztarcaval utlevelet teszel a banki alkalmazott ele, ugral az egesz banki csapat - es eszt en szemelyesen eltem at ...es ez csak egy resze annak amit en szemelyesen MO-on eszrevettem/ tapasztaltam... szoval megnyugodhatsz, nem vagyok se betelepedö, se migrans, csupan latom mi van most MO-on, de azt hiszem nem az en hatasköröm ezzel foglalkozni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.10.02 13:38

@monica_schuster: Látom nem sikerült értelmezni az általam írtakat, de valami nagyon b@..ta a csőrödet, ezért kényszeredetten leírtad a mantrát.
Elhitted azt a libsi hazugságot, hogy könyöradományként kapunk a jóságos eu-tól egy halom pénzt. Ezt már sokszor átbeszéltük, de sajnos mindig van egy ilyen libsi propagandán élő egyén. A szokásos hasonlatom a szituációra: A birka nyírásához etetni is kell. Már ha érted, de sztem nem.. :)))
"Adoink"
Tehát te is egy idehaza megbukott alak vagy, aki kitakarodott cselédnek és visszavauvau-zik.

"MO-on járva látni a sok nyomort, éhezést, nélkülözést"
Aztán hol látsz ilyet, okoska? Az elcigányosodott falvakban ahol se tanulni, se dolgozni nem akarnak. Sajnos még így sok adóforintot kapnak tőlünk. Na az adomány a retkeknek. Nem az amiről te hazudozol, migránskám.

"Sargentini az elsö aki ezt kimondta, sok egyetértö csatlakozott mellé.."
Gondolom itt arra a korrupt rétegre célzol, aka bankárelit által fenntartott korrupt állibsi szavazógomb-nyomkodókra céloztál.
"a többiek majd ezután következnek " A többieknek tények is kellenének vagy még több kenőpénz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html