Egyre több bevándorló dolgozik Németországban

A koronavírus-válság ellenére jelentősen nőtt azoknak az EU-n kívülről érkezett bevándorlóknak az aránya Németországban, akiknek sikerült munkát találniuk.
Barabás Júlia, 2020. szeptember 6. vasárnap, 14:25
Fotó: Pixabay

Ha nem lenne a koronavírus járvány Németországban, legalább minden harmadik ott élő menekültnek lenne munkája - vette át a Deutche Welle hírét a lengyel sajtó.

A német munkaügyi szakértők szerint a közeljövőben bőven van helyük a munkaerőpiacon a bevándorlóknak. 2020 májusában - azaz javában a járvány ideje alatt - az utóbbi években Németországba menekült emberek 29 százalékának volt munkája.

Ha nem is nagyon gyors a változás, azért tény, hogy 2016 áprilisban - azaz a nagy 2015-ös bevándorlási hullám után - ez az arány még csak 10,6 százalék volt. Az adatok a hivatalos német statisztikákból derülnek ki. A statisztikusok nyolc helyről menekült emberek között végezték a vizsgálatokat: az Afganisztánból, Eritreából, Irakból, Iránból, Nigériából, Pakisztánból, Szomáliából és Szíriából származók körében.

Mivel sokan olyan ágazatokban találtak állást mint a hotelek, a turizmus, a gasztronómia, azok közé a dolgozók közé tartoznak, akiket a legérzékenyebben érintett a járvány gazdasági hatása. Ezekben a szektorokban a menekültek 12,6 százaléka fizet társadalombiztosítást. Szintén fontos terület e szempontból a kereskedelem és a feldolgozóipar. Németországban sokan már nyugdíjba is vonulnak a menekültek közül, akik helyét be kell tölteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2020.09.06 18:44

a menekültek 29% a dolgozik, ami első hallásra kevésnek tünik, azonban igen jó arány, ha figyelembe vesszük, hogy kb a fele gyerek, és nagyon sok a nő is, márpedig a muszlimoknál a nők többnyire nem dolgoznak, mert eltartja őket a férjük.

pl magyarorszégon az emberek kb 40% a dolgozik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.09.06 15:38

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html