Némileg csökkentek az ipari árak

A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az augusztusi ipari termelői árak a júliusihoz képest 0,2 százalékkal visszaestek, az egy évvel korábbihoz mérve 9,0 százalékot nőttek.
NAPI, 2010. szeptember 29. szerda, 09:01
Fotó:

Az ipar belföldi értékesítési árai augusztusában 0,3 százalékot nőttek havi alapon, éves összehasonlításban pedig 10,5 százalékkal emelkedtek. Az ipar exportértékesítésének árai júliushoz képest 0,6 százalékkal alacsonyabbak voltak, a tavaly augusztushoz képest pedig 7,6 százalékkal emelkedtek.

Augusztusban a feldolgozóipari ágazatok árai 0,4 százalékkal haladták meg az előző havit. A legnagyobb mértékben az egyéb feldolgozóipari termékek (1,0 százalék), az élelmiszer-ipari termékek (0,7 százalék), illetve a kőolaj-feldolgozás (0,6 százalék) árai nőttek. A vegyi anyag, termék gyártásában 0,5, a textil- és bőripar esetében 0,2, a villamos berendezés gyártásában 0,1 százalékkal kisebb árakat mért a KSH a júliusihoz képest.

Az éves összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 6,5 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (24,1 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (16,7 százalék), valamint a kohászat, fémfeldolgozásban (14,1 százalék) nőttek az árak.A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2010 augusztusában az energiatermelő ágazatokban 0,2, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,5 százalékkal voltak magasabbak az árak az előző havinál.

HOZZÁSZÓLÁSOK