Nincs egység a BT-ben, Oroszország vétózna

Súlyos nézetkülönbségekkel végződött az iraki válság BT-vitája, a résztvevők már az alapkérdésekben sem jutottak dűlőre. Oroszország eközben jelezte, megvétózná az iraki háború megindításáról szóló döntést.
NAPI Online, 2003. február 28. péntek, 10:18
Fotó:

Keserű hangulatban, súlyos nézeteltérések közepette ért véget csütörtökön New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának zártkörű Irak-vitája: a résztvevők olyan alapkérdésekben sem tudtak megegyezni, mint hogy legközelebb mikor számoljanak be a fegyverzetellenőrök a testületnek - jelentette az MTI.

A BT továbbra is megosztott azok között egyfelelől, akik támogatják a Bush-kormányzat felhívásait erő alkalmazására Szaddám Huszein iraki elnök lefegyverzése érdekében, másfelől akik - élükön a franciákkal - az ellenőrzések folytatását akarják.

Az orosz külügyminiszter Pekingben kijelentette, hogy Oroszország élni fog vétójogával az ENSZ Biztonsági Tanácsában a világbéke megóvása érdekében, ha szükség lesz erre, és úgy tartja: a jelenlegi helyzetben nincs szükség egy újabb BT-határozatra Irak ügyében.

Az orosz álláspont szerint az iraki kérdést politikai eszközökkel kell megoldani, a fegyverzetellenőröknek pedig folytatniuk kell tevékenységüket - vélekedett a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK