Növekszik a netes bűnözés

Nő az adatlopási és -értékesítési bűncselekmények száma - írja a Világgazdaság. Kérdés, van-e megoldás.
NAPI Online, 2008. november 25. kedd, 10:00
Fotó:

A becslések szerint tavaly július és 2008 június között a különböző adatok illegális internetes kereskedelme elérhette a 300 millió dollárt is - idézi a Symantec adatvédelmi vállalat tanulmányát a Világgazdaság. A számítások szerint a teljes adatlopási és -értékesítési iparág forgalma a hétmilliárd dollárt is megközelítheti.

A Symantec adatai szerint az illegálisan megszerzett információkat az eladók online kínálják, az ezeket tároló szerverek földrajzi helyzetét pedig folyamatosan változtatják, a lebukást megelőzendő. Az üzletág rohamosan bővül, a világ minden részén végrehajtott megfigyelései során a cég mintegy 69 ezer, illegális adatokat kínáló hirdetést talált.

A leggyakoribb "árucikkek" a hitelkártyákkal kapcsolatos adatok, ez az összes forgalomnak csaknem 31 százalékát teszik ki, második helyen a bankszámlaadatok szerepelnek, 20 százalékkal.

Az adatvédelmi vállalat a legtöbb adattároló szervert az Egyesült Államokban találta (45 százalék), ezt követi Európa, a Közel-Kelet és Afrika (38 százalék), a Csendes-óceán térsége (12 százalék), legcsekélyebb számú esetet Latin-Amerikában (5 százalék) regisztrálták.

Az internethasználat biztonságát felügyelő EU-ügynökség, az Enisa felmérése szerint az internethasználó európaiak 30 százaléka panaszkodik arról, hogy valamilyen kár érte, a cég a fő problémát abban látja, hogy az interneten a tulajdonjog sok esetben nem bizonyítható.

HOZZÁSZÓLÁSOK