A 88. évét két hónap múlva betöltő köztársasági elnököt azután kérték maradásra a parlament meghatározó pártjai, hogy nemcsak a kormányalakítási kísérlet bizonyult eredménytelennek a február végi választás után, hanem a május közepén lejáró mandátumú államfő helyére se tudtak újat választani. Napolitano beszédében keményen kiosztotta a parlamenti erőket a széthúzás miatt, egyértelműen minél szélesebb - a klasszikus pártok mellett az Öt Csillag protestmozgalomra is kiterjedő - együttműködést sürgetve, azt pedig külön is megbocsáthatatlannak nevezte, hogy a mostani patthelyzetet előidéző választási rendszert se tudták megreformálni.

Az államfő várhatóan holnap kezdi meg az egyeztetést az újabb kormányalakításról, de a piacok már előre ünnepelték, hogy esély látszik a megoldásra. A milánói tőzsde felülteljesítette Londont és Frankfurtot, a tízéves olasz államkötvények hozama 4,06 százalékig süllyedt, ilyen alacsonyan 2010 novemberében járt utoljára. Erősítette az optimizmust az Eurostat is: adatai szerint tavaly 3 százalék volt az olasz büdzsé GDP-arányos hiánya a 2011-es 3,8 százalék után, ezzel 2008 óta először teljesítették az uniós kritériumot. Idén a kincstár 2,9 százalékos hiányt vár, 1,3 százalékos GDP-csökkenés mellett, az államadósság a GDP 130,4 százalékára nőhet (az Eurostat 2012-re 127 százalékot mutatott ki.)

Az olasz költségvetés nem szorul korrekcióra - mondta a Reutersnek az ING egy elemzője - , ezért a nagykoalíció jelenleg nem számítana túl nagy kockázati tényezőnek. A Fitch még jobb véleménnyel van e megoldásról: ha feláll egy olasz nagykoalíció, akár csak azért, hogy elfogadjanak egy új, stabilabb eredményt ígérő választási törvényt, az pozitív hatással lehet a az olasz adósságbesorolás kilátásaira - nyilatkozta a hitelminősítő szuverén adósságügyekben illetékes vezetője, David Riley a Reuters Insidernek. A Fitch a választások után két héttel, március 8-án rontotta A mínuszról BBB pluszra az olasz besorolást, negatív kilátással.