A svájci Oberwil-Lieli falu jómódú lakói egyetlen menekültet vagy bevándorlót sem szeretnének látni a szomszédjukban és az utcáikon - derül ki a MarketWatch cikkéből. Készek fizetni 300 ezer dollár büntetést, hogy ezt elkerüljék. A festői falucska alig több, mint 15 kilométerre fekszik Zürichtől.

A településen, amelyen összesen 2200-en laknak, gyakorlatilag nincs bűnözés. A helyiek közül 300-an milliomosok. Május elején szavaztak arról, hogy befogadnának-e mindösszesen 10 menekültet, és a voksolás résztvevőinek 52 százaléka a nem mellé tette az X-et. Ezzel kivonják magukat a svájci kormány befogadási tervének végrehajtása alól.

Ékszerdobozocska

Az ország vezetése azt tervezi, hogy 50 ezer menekültstátust kérő embert oszt el a 26 kanton között. A településeknek nem kötelező részt venniük a programban, megtehetik, hogy inkább bírságot fizetnek a rájuk eső, de nem náluk lakó bevándorlók ellátásának fedezésére. Ez Oberwil-Lieil esetén fejenként 8,4 millió forint.

Nem akarjuk őket itt látni, ilyen egyszerű az egész - mondta az egyik helyi lakos. Egész életünkben keményen dolgoztunk, amelynek egyik eredménye, hogy van egy imádni való kis falunk. Nem akarjuk, hogy ez elromoljon. Nem vagyunk alkalmasak a fogadásukra, nem illenek ide - tette hozzá.

Rossz üzenet

Részben a szilveszteri kölni erőszakoskodások miatt elutasítóak a falu lakói - fejtegeti Andreas Glarner polgármester, a jobboldali SVP párt tagja. A szavazás tiltakozás volt a kvóta ellen, amelyet a kormány rákényszerített volna a falura. Pénzt küldhetünk a kisegítésükre, de ha helyet adnánk nekik itt, az rossz üzenetet küldene. Mások is jönnének utánuk embercsempészeknek fizetve, életüket kockáztatva a tengeren át.