A jelenlegi állami nyugdíjrendszer fenntarthatatlan. Ez ma már közhely, amely adódik abból, ha összevetjük mennyien fognak dolgozni és nyugdíjba vonulni az elkövetkező évtizedekben, illetve mekkora nyugdíjat ígér és mekkora tb-bevételre számíthat az állam. A matek azt mutatja, hogy az európai országok jó részében fenntarthatatlanok a jelenlegi nyugdíjrendszerek.

Spanyolországban igyekeztek szembe nézni a problémával, ezért szakértői bizottságot állítottak fel, amely új számítási módszereket és reformjavaslatot dolgozott ki a nyugdíjrendszer stabilizálására - mutatja be a tanulmányt a Pénzügyi Szemle Online blogja. A testület számításaiban a felosztó-kirovó állami nyugdíjrendszert vette alapul - amelyben fő szabályként a mindenkori dolgozó korosztályok tb-járulékaiból fizetik a nyugdíjakat -, nem foglalkoztak az önkéntes megtakarításokon alapló magánellátásokkal.

Vészterhes jövő

A valamivel kevesebb mint 47 millió lakosú Spanyolországban az ismert okok - a népesség stagnálása és az átlagéletkor növekedése - miatt fenntarthatatlanná vált a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer. Egy kisebb születési csúcs és az elmúlt évtizedek bevándorlási hulláma ugyanakkor lehetővé tette azoknak a reformoknak - elsősorban a nyugdíjkorhatár emelésének - a bevezetését, amelyeket a kilencvenes években több európai ország meglépett.

A gazdaság válság azonban nyilvánvalóvá tette a helyzet drámai romlását. A nyugdíjasok száma a jelenlegi kilencmillióról 15 millióra emelkedik 2050-re, miközben a munkaképes korú lakosság száma lényegében nem változik. A legfrissebb tanulmányokból kiderült, hogy a 2011-ben bevezetett kisebb változtatások nem mentik meg a nyugdíjrendszert.

Az eurózóna adósságválsága nyomán kialakult második recesszió az égbe lökte a munkanélküliséget - a munkanélküliségi ráta 2013-ra 27 százalékra ugrott -, ami deficitessé teszi a társadalombiztosítást. Várakozások szerint a tb-kasszán a GDP 1,5 százalékának megfelelő lyuk fog tátongani az év végén, ami harmada annak az aránynak, amit a szakértők strukturális, azaz tartós, elkerülhetetlenül beavatkozást igénylő hiánynak tartanak.

Bonyolult matek

A spanyol kutatócsoport számos tényező figyelembevételére alkalmas képtelek sorát dolgozta ki. Ezek hivatottak megmutatni, milyen beavatkozásokkal tartható fenn a nyugdíjrendszer. A képletek felhasználásával készült számítások első tanulsága az, hogy minden egyéb tényezőt adottnak véve elkerülhetetlen a nyugdíjak bérekhez viszonyított arányának csökkentése. Hogy mennyivel, az további kalkulációt igényel.

A kellemetlen lépés elkerülhető, azaz a viszonylag gáláns nyugdíjak fenntarthatók, ha az emberek később vonulnak nyugdíjba, vagy ha gyorsul a gazdaság növekedése és csökken munkanélküliség, vagy ha növelik a nyugdíjbevételt, vagy ha más adóbevételeket csoportosítanak át a nyugdíjak kifizetésére, vagy ha támogatják és bővítik az állami nyugdíjakat kiegészítő magánmegtakarításokat.

Nagy kérdés, hogy mindezekből mi valósítható meg. Minden azon múlik, hogy a politikusok elszánják-e magukat a népszerűtlen intézkedések meghozatalára vagy inkább emelik az adókat. Az biztos, hogy a következő évtizedekben folyamatosan nőni fog a nyugdíjas szavazók súlya, amit biztosan nem fognak figyelmen kívül a politikusok.