Nyugdíjcsökkentés kell vagy összeomlás jön

Spanyol szakértők kidolgozták az állami nyugdíjak kiszámolásának új módszertanát, amelynek alkalmazásával kiderült, hogy alapesetben csökkenteni kell a nyugdíjakat a bérekhez képest. Enélkül a teljes összeomlás fenyeget.
Napi.hu, 2013. december 18. szerda, 12:32
Fotó: Napi.hu

A jelenlegi állami nyugdíjrendszer fenntarthatatlan. Ez ma már közhely, amely adódik abból, ha összevetjük mennyien fognak dolgozni és nyugdíjba vonulni az elkövetkező évtizedekben, illetve mekkora nyugdíjat ígér és mekkora tb-bevételre számíthat az állam. A matek azt mutatja, hogy az európai országok jó részében fenntarthatatlanok a jelenlegi nyugdíjrendszerek.

Spanyolországban igyekeztek szembe nézni a problémával, ezért szakértői bizottságot állítottak fel, amely új számítási módszereket és reformjavaslatot dolgozott ki a nyugdíjrendszer stabilizálására - mutatja be a tanulmányt a Pénzügyi Szemle Online blogja. A testület számításaiban a felosztó-kirovó állami nyugdíjrendszert vette alapul - amelyben fő szabályként a mindenkori dolgozó korosztályok tb-járulékaiból fizetik a nyugdíjakat -, nem foglalkoztak az önkéntes megtakarításokon alapló magánellátásokkal.

Vészterhes jövő

A valamivel kevesebb mint 47 millió lakosú Spanyolországban az ismert okok - a népesség stagnálása és az átlagéletkor növekedése - miatt fenntarthatatlanná vált a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer. Egy kisebb születési csúcs és az elmúlt évtizedek bevándorlási hulláma ugyanakkor lehetővé tette azoknak a reformoknak - elsősorban a nyugdíjkorhatár emelésének - a bevezetését, amelyeket a kilencvenes években több európai ország meglépett.

A gazdaság válság azonban nyilvánvalóvá tette a helyzet drámai romlását. A nyugdíjasok száma a jelenlegi kilencmillióról 15 millióra emelkedik 2050-re, miközben a munkaképes korú lakosság száma lényegében nem változik. A legfrissebb tanulmányokból kiderült, hogy a 2011-ben bevezetett kisebb változtatások nem mentik meg a nyugdíjrendszert.

Az eurózóna adósságválsága nyomán kialakult második recesszió az égbe lökte a munkanélküliséget - a munkanélküliségi ráta 2013-ra 27 százalékra ugrott -, ami deficitessé teszi a társadalombiztosítást. Várakozások szerint a tb-kasszán a GDP 1,5 százalékának megfelelő lyuk fog tátongani az év végén, ami harmada annak az aránynak, amit a szakértők strukturális, azaz tartós, elkerülhetetlenül beavatkozást igénylő hiánynak tartanak.

Bonyolult matek

A spanyol kutatócsoport számos tényező figyelembevételére alkalmas képtelek sorát dolgozta ki. Ezek hivatottak megmutatni, milyen beavatkozásokkal tartható fenn a nyugdíjrendszer. A képletek felhasználásával készült számítások első tanulsága az, hogy minden egyéb tényezőt adottnak véve elkerülhetetlen a nyugdíjak bérekhez viszonyított arányának csökkentése. Hogy mennyivel, az további kalkulációt igényel.

A kellemetlen lépés elkerülhető, azaz a viszonylag gáláns nyugdíjak fenntarthatók, ha az emberek később vonulnak nyugdíjba, vagy ha gyorsul a gazdaság növekedése és csökken munkanélküliség, vagy ha növelik a nyugdíjbevételt, vagy ha más adóbevételeket csoportosítanak át a nyugdíjak kifizetésére, vagy ha támogatják és bővítik az állami nyugdíjakat kiegészítő magánmegtakarításokat.

Nagy kérdés, hogy mindezekből mi valósítható meg. Minden azon múlik, hogy a politikusok elszánják-e magukat a népszerűtlen intézkedések meghozatalára vagy inkább emelik az adókat. Az biztos, hogy a következő évtizedekben folyamatosan nőni fog a nyugdíjas szavazók súlya, amit biztosan nem fognak figyelmen kívül a politikusok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2013.12.19 11:09

@lauda: ...bizony -bizony ...Ááááámerika...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.12.19 10:32

Egyszerű matematika, 15-20 év múlva az aktív dolgozók minimális nyugdíjat sem fognak biztosítani az öregeknek. A tartalékok pedig elvesztek. Válság idején nem lett volna szabad a kormánynak értékesítenie a MNYP papírokat, sem Mol pakettet venni drágán.
Válság elmúltával visszanyerték volna az értéküket a papírok, 15 év még nagy idő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2013.12.19 09:43

Mielőtt nagyon elszálltok , nézzétek meg mi lett a Ditroiti nyugdíjasok pénzével , és a nyugdíjaikkal!!!
Pedig az Amerika!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2013.12.19 09:24

@rigolya: Kínával kapcsolatban természetesen igazad van, rosszul fogalmaztam.A járulékod alapján annyi jár neked,amennyit kiszámolnak:)Nem tudsz vele mit kezdeni,max belerúgsz a falba.Én is manyup tag maradtam.Az ellenzéki pártok nagy része is.Nyugdíjig még van 4-5 kormánypárti választás.6-7 ciklust ezek a sz háziak bizonyosan nem regnálnak.Tehát ,szinte biztos vagyok benne,hogy majd a hatalomra jutó mai ellenzék rehabilitálni fogja az élő szerződéssel bíró manyuposokat.Közben persze nem árt gyüjtögetni egy kis öreg kori pelenkáravalót.:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.12.19 08:54

Az áttelepült, Magyarországon soha sem dolgozott, járulékot nem fizető áttelepült nyugdíjasok nyugdíját folyósítsa nekik az az ország, ahol dolgoztak, járulékot fizettek. Amennyiben ez a magyarországi megélhetéshez kevés, egyéni elbírálás alapján részesüljenek szociális támogatásban. Már régen véget kellett volna vetni annak az ügyeskedésnek, hogy minden féle igazolásokra állapítsanak meg áttelepült nyugdíjasoknak öregségi nyugdíjat, azzal a kitétellel, hogy lemondanak a kinti nyugdíjaikról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html