Obama: katasztrófához vezetne, ha nem emelnék az adósságplafont

Az amerikai és a világgazdaság számára egyaránt katasztrofális következményekkel járna, így felelőtlenség lenne, ha a kongresszus nem hagyná jóvá az adósságplafon emelését - mondta hétfőn Washingtonban Barack Obama.
MTI-Eco, 2013. január 14. hétfő, 20:11
Fotó: Napi.hu

Az amerikai elnök szerint az adósságplafon emelésének két módja lehet: a kongresszus magára vállalja annak felelősségét, vagy az elnököt bízza meg azzal, amit ő örömmel vállalna. Mint mondta, az adósságplafon emelése nem újabb kiadások jóváhagyását jelenti, csak megteremti a lehetőségét annak, hogy az állam kifizesse azokat a számlákat, amelyeket a kongresszus egyszer már jóváhagyott. "Nem vagyunk kéregető nemzet" - szögezte le az elnök. Ezzel egyebek között arra utalt, hogy az Egyesült Államok képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek és kizárólag a tavalyi, hasonló adósságplafon-emelési válság miatt veszítette el az ország az AAA kategóriájú hitelminősítését.

"A republikánusok nem fognak váltságdíjat szedni azért cserébe, hogy nem teszik tönkre az amerikai gazdaságot" - hangoztatta elszántságát az elnök, aki szerint az ellenzéki párt "felelőtlensége" újabb válságba taszíthatja az országot. "Bízom benne, hogy a józan ész felülkerekedik" - mondta Obama az első elnöki ciklusát lezáró fehér házi sajtóértekezletén.

Az Egyesült Államok technikailag december végén érte volna el az adósságplafont, ha a pénzügyminisztérium nem vezetett volna be rendkívüli intézkedéseket. A tárca manőverezési lehetőségei ugyanakkor valamikor február 15. és március 1. között kimerülnek. A képviselőházban többségben lévő republikánusok a kormányzati kiadások további csökkentését támasztották az adósságplafon megemelésének feltételéül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.01.14 21:34

Tulajdonképpen jól csinálják....,mármint a saját érdekük szerint .Óriási adósságot érnek el ,azután meg azt mondják ,ha nem emeljük a plafont ,akkor jön az Armageddon,és még lehet ,hogy félig-meddig igazik is van...,így folyik a világ kifosztása burkolt-sumák formában tovább...,

...ügyes...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html