Már csak egy hét marad hátra az augusztus 2-i határidőig, amikor a 14,3 ezer milliád dolláros adóssáplafon elérése miatt a kormány nem vehet fel több hitelt, s ezért képtelen lesz teljesíteni fizetési kötelességei egy részét. Tegnap közeledett ugyan a demokraták és a republikánusok álláspontja a korlát emelését lehetővé tevő költségvetési megtakarítások kérdésében, de nem született megállapodást.

Harry Reid demokrata és John Bohner republikánus vezető megállapodott egy 10 éven át tartó 1,2 ezer milliárd dolláros kiadáscsökkentésben, amely a könnyen elhagyható tételek lefaragását jelenti. Egyetértettek emellett abban, hogy mindkét félnek köteleznie kell magát további megtakarításokra, mégpedig úgy, hogy a kongresszus megszavazza ezeket a lépéseket. Nincs egyetértés a republikánusok további 1,8 ezer milliárdos kiadáscsökkentési javaslatával kapcsolatban, amelyet jövőre, az elnökválasztási kampány elején kellene elfogadni, illetve a demokraták 2,7 ezer milliárdos lefaragási tervével kapcsolatban, amely viszont 2013-ig biztosítaná az adósságplafon megemelését. Utóbbi része az afganisztáni és az iraki háború költségvetésének egymilliárdos lefaragása, amit a republikánusok számviteli trükknek tartanak.

Az elnök beszédében megismételte korábbi álláspontját, miszerint az adósságlimit feltételéül szolgáló deficitcsökkentést "kiegyensúlyozott megközelítéssel", vagyis kiadáscsökkentéssel, valamint a leggazdagabb amerikaiakra és a nagyvállalatokra vonatkozó adókedvezmények megvonásával lehet elérni. Rámutatott, hogy ez a mód az évi 250 ezer dollár alatt kereső amerikaiak 98 százalékát nem érintené. Hivatkozott arra, hogy republikánus elődei Reagan elnök, illetve George H. W. Bush tudott hasonló megállapodásokra jutni a vele szemben álló kongresszussal. Emellett Reaganhoz hasonlóan a választókhoz fordult, hogy hassanak képviselőikre a megállapodás érdekében.

Obama figyelmeztetett az állam fizetésképtelenné válásának következményeire, arra, hogy nem lesz pénz sem a havi társadalombiztosítási és veteránjuttatások, sem a kormánnyal leszerződött több ezer vállalkozás, köztük például a hadsereg beszállítóinak kifizetésére, s hogy az USA elveszítené adósságai AAA besorolását. Válaszbeszédében John Boehner azt fejtegette, hogy Obama biankó csekket akart velük aláíratni hat hónapja és most ugyanerre törekszik. Most mind Reid, mind Boehner előtt az a feladat áll, hogy kellő támogatást szerezzen a szenátusban, illetve a kongresszusban javaslatának. Ez rögzítené a patthelyzetet megalapozva a további kompromisszumkényszert - derül ki a Bloomberg összefoglalójából.